Web Browserlar Nasıl Çalışır?

Internetin büyük bir kısmı gibi, World Wide Web de client/server modeli ile çalışır. Bilgisayarınızda Web cliet-web browser denir- çalıştırmanız gerekir. (örneğin Netscape Communicator ya da Microsoft Internet Explorer). Browser bir Web server ile bağlantı kurar ve bilgi, kaynak talebinde bulunur. Web server bilginin yerini bulur ve sonuçları Web browsera gönderir. O da sonuçları gösterir

www.dijitalders.com    Web browserları serverlarla bağlantı kurduğunda HTML (Hypertext Markup Language) ile yazılmış sayfaları görmek ister. Bu sayfaları tercüme edip bilgisayarınızda size sunarlar. Ayrıca Java ve ActiveX gibi programları, animasyonları ve benzeri malzemeleri gösterebilirler. Ayrıca JavaScript gibi yazı programları da buna dahildir.

    Bazen ana sayfalar Web browserın gösterip, oynatamayacağı dosyalara linkler içerir. Böyle durumlarda bir plug-in ya da yardımcı uygulamaya gerek vardır. Web browserınızı, oynatamayacağı veya gösteremeyeceği bir ses ya da animasyon dosyasıyla karşılaştığında, yardımcı ya da plug-in uygulamasından yararlanmasını sağlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

    Yıllar geçtikçe, Web browserlar gittikçe daha sofistike olmuştur. Browserlar video konferanstan   yaratıp yayınlamanızı sağlamaya kadar bir çok şeyi yapabilen tam techizatlı yazılımlar haline gelmişlerdir. Ayrıca sizin evinizdeki bilgisayarınızla Internet arasındaki çizgiyi ortadan kaldırmaktadırlar yani bilgisayarınızı ve Interneti tek bir bilgisayar sistemi gibi çalışmasını sağlarlar.

    Interneti bilgisayarların içine daha doğrudan getirmek adına, Microsoft Web browserları ve Interneti işletim sisteminin içine entegre etmiştir. Örneğin Internet Explorer 4.0 ve üstü, ve Windows 98 ile, Windows masaüstü (desktop) HTML tabanlı olabilir. Bu Web linklerinin doğrudan desktop üzerine yerleştirilmesini sağlar ve hatta, kelime işlemciler gibi bazı uygulamaların bile şimdi Web yetenekleri bulunmaktadır. (örneğin Web browser veya ana sayfa hazırlama gibi). Daha da dikkat çekici olarak, Microsoft'un Active Desktop olarak adlandırdığı teknoloji kullanılarak Internet tabanlı masaüstü gereçleri masaüstünde bulunabilir. Bu gereçler, örneğin, borsa sayaçları gibi, canlı Web içeriklerini aynen masaüstüne getiren gereçler olabilir. Bu işi yapmak için de Web browserını çalıştırmaya gerek yoktur, herşey Windows masaüstüne direkt olarak, hiçbirşey yapılmasına gerek olmadan, ulaşır.

    Microsoft ve Netscape şirketlerinin her ikisi de browserlarını değişik yazılımlarla donatmışlardır. Netscape bu donanımların adını Netscape Communicator koymuştur. Communicator habergruplarını okumak, e-mail okumak göndermek, video konferans yapmak, wheteboard uygulamalarında toplu çalışmalara imkan vermek gibi birçok işi yapan modüllere sahiptir. Bu özellikler toplu bilgisayarcılık devrinde yol göstericiler olacaktır. Internet sadece bilgi alışverişi için kullanılmayacak iş hayatında büyük değişiklikler yapıp, daha etkili ileşitim kurmamızı sağlayacaktır.

    BIR WEB BROWSER NASIL ÇALIŞIR?

    Web browserları kullanıcı (client) yazılımıdır ve webteki ana sayfaları göstermek için bilgisayarınızda çalışır. PC, Macintosh ve UNIX bilgisayarları için olan çeşitleri vardır.
    konu_26.jpg (14621 bytes)

    Bir Web browser, Web üzerindeki ana sayfaları oluşturmak için kullanılan HTML (Hypertext Markup Language) dilini tercüme ederek bilgisayarlarınızda bilgileri sergiler. Ana sayfalar genelde grafikler, sesler, multimedya dosyaları, diğer sayfalara linkler, indirilebilen dosyalar ve diğer Internet kaynaklarını sergiler.

    HTMLL dosyalarındaki kodlamalar, browsera ana sayfadaki metinleri, grafikleri, linkleri ve diğer multimedya dosyalarının sunumlarını nasıl yapacağını belirtir. Aslında browserınızın ana sayfayı sunmak için yüklediği HTML dosyasının içinde grafik, ses multimedya dosyaları ve diğer Internet kaynakları yoktur. Bunların yerine bu dosya, gerekli grafiklere ve dosyalara olan HTML referansları içirir. Browserınızın bu referansları kullanarak bu dosyaları serverdan bulup, ana sayfa üzerinde sergiler.

    Web browser ayrıca HTML etiketlerini (tags) diğer Web sitelerine yada diğer Web kaynaklarına (örneğin: grafikler, multimedya dosyaları, haber grupları, indirilebilecek dosyalar) olan linkler olarak da tercüme eder. Linke bağlı olarak değişik davranışlar gösterir. Örneğin eğer HTML kodu başka bir anasayfaya link yapıyorsa, browser altı çizilmiş linke tıklandığı zaman, o sayfanın URL’sini HTMLL dosyasından alır. Eğer HTML kodu bir dosyanın indirilmesini belirtiyorsa, browser bu dosyayı bilgiyarınıza indirir.

    NOT : Internet üzerinde Web browserınızın sergileyemeyeceği dosyalar vardır. Özellikle bu durum ses, video, animasyon gibi çoğu multimedya dosyalarına mahsustur. Buna rağment Web sayfalarında bu tür dosyalara referanslar vardır. Bu dosyaları görmek veya çalıştırmak için “yardımcı uygulamalar” (helper applications) ve plug-inler gereklidir. Web browserınızı, böyle dosyalar ile karşı karşıya gelindiğinde bu yardımcı uygulamaları ve plug-inleri otomatik olarak devreye sokacak şekilde, ayarlamanız gerekir. Yardımcı uygulamalar ve plug-inler sanal gerçeklik sayfalarını sunmakta, Internette sohbet etmekte ve diğer Internet vazifelerini yerine getirmekte kullanılabilir.

    NOT : Etiketin kodlarının çözülmesi oldukça kolaydır. Her HTMLL etiketi ya da komutu, bir büyüktür ve bir de küçüktür işareti ile çevrilidir. (örneğin : <P>). Etiketler genelde ikişerli olarak ortaya çıkarlar : Başlangıç etiketi ve bitiş etiketindeki tire işareti dışında birbiririn aynısıdır. Bu durumda bir paragraf metin genelde şöyle etiketlerle çevrilmiştir : <P> Paragraf metni </P>. Ayrıca etiketin küçük ya da büyük harfle yazılması birşey farkettirmez. <P> ile <p> aynıdır.

Kaynak : ekinoks.cu.edu.tr/internet/konu_26.htm
Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...