Office 2007de Paragraf İşlemleri
Paragraf sekmesi, paragraf karakteri, paragraf oluşturma ve silme
PARAGRAF SEKMESİ
Winword 2007 de paragraf bölümüne giriş menüsünden, paragraf sekmesinden ulaşabiliriz.
Word 20070 = Giriş = Paragraf
Örnek aşağıda gösterilmiştir.
paragraf sekmesi aşağıdaki gibidir.
1)Girintiyi azalt,Girintiyi artır : Belgemizdeki paragraflarda girintileri artırmak veya azaltmak için bu bölümü kullanabiliriz.Örneğin aşağıdaki örnekde olduğu gibi,
2)Sırala : Bu bölümde ise seçili metni alfabetik sıraya göre düzenler veya sayı değerleri varsa onları sıralamaya yarar.Aşağıdaki örnekte gösterilmiştir.
3)Paragraf işareti : Bu işaretin olduğu her yerde bir paragraf vardır demektir.Bu işareti seçtiysek her paragraf sonunda bu işareti görürüz.Aşağıdaki örnekte olduğu gibi,
Eğer paragraf işaretini silmek istiyorsak yani görünmesini istemiyorsak paragraf işareti olan yere birkez daha tıkladığımızda paragraf işareti gitmiş olacaktır.
METNİ SAĞA,SOLA,ORTALAMA VE İKİ YANA YASLAMA İŞLLEMLERİ
1)Sola hizala : Belgemizdeki normal paragraf tipidir yani sola hizalı durumdur.Aşağıdaki gibi.
2)Sağa hizala : Belgemizdeki paragrafı veya metni sağa doğru hizalamamıza yardımcı olur.Aşağıdaki örnekte olduğu gibi.
3)Ortala : Belgemideki metni yada seçili olan paragrafı ortalamak için buradan yaralanabiliriz.Örnek aşağıda mevcuttur.
4)İki yana yasla : Belgemizdeki metni iki yana yaslamak veya seçili olan metni iki yana yaslamak istiyorsak buradan yararlanmamız mümkündür.Aşağıdaki örnekte olduğu gibi.
Satır aralığı : Belgedeki paragrafların satırları arasındaki boşluk aralıklarını ayarlamak için buradan yaralanırız.Örneğin aşağıdaki gibi.
Gölgelendirme ve Kenarlık :
1)Gölgelendirme : Belgemizdedi bir metnin veya paragrafın arka plan rengini yani gölgelendirmesini yapmak için buradan yaralanabiliriz.Örneğin aşağıdaki gibi.
2)Kenarlık : Metnimize veya paragrafımıza bir kenarlık eklemek istiyorsak önce kenarlık koymak istediğimiz bölümü seçip sonra kenarlık tipi seçeriz.Örneğin aşağıda olduğu gibi.
Paragraf sekmesi :
Paragraf sekmesi bölümüne aşağıda okla gösterilen küçük butona tıkladığımız zaman da girebiliriz.
tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki gibi pencere açılır,
1)Genel:
2)Girinti :
Girinti ile ilgili örnek aşağıdaki gibidir.
3) Aralık :
Bir değer sekme ise satır ve sayfa sonu sekmesidir aşağıdaki gibi.
1) Sayfalandırma :
Sayfalandırmayla ilgili örnek aşağıdaki gibidir.
Yukarıdaki örnekte olduğu gibi satırları birlikte tut dersek paragraf başka bir sayfaya geçsek bile paragrafı birlikte tutar.
2) Biçimlendirme :
Aşağıdaki gibi belgemizde satır numaraları varsa biçimlendirme özel durumları bölümünden bunu ayarlayabiliriz.Örnekte olduğu gibi.
3)Metin kutusu seçenekleri :
Belgemizde bir metin kutusu varsa metin kutusu içerisindeki paragrafları ayarlamak için buradan yararlanabiliriz.Bunun ile ilgili örnek aşağıdaki gibidir.
Bir değer bölüm ise sekmeler bölümüdür aşağıda olduğu gibi.
Buraya tıkladığımız zaman karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere açılır ve buradan ayarlamalarımızı yapabiliriz.
Karşımıza çıkan bu pencereden eğer belgemizde sekme varsa buradan sekme durak yeri,sekmelerin hizalanması,temizleme gibi ayarlamalar yapılabilir.
Eğer belgemizde sekme yoksa buradan yaralanmayabiliriz.Çünkü belgemizde bir sekmeler varsa buradan o sekmelerin ayarlarını yapabiliriz.Yani kısaca belgemizde bir sekme eklenmişse bu sekmenin paragraf ayarlarını yapmak için buradan yaralanırız.
Hazırlayan : Yunus Özdemir