Metin Düzenleme Örneği
Örnek Metin:
Gençlere Öğütler
Çalışmak için müsait vakit ve saat bekleme. Bil ki her gün, her saat çalışmanın en uygun zamanıdır.
Çalışmak için müsait yer ve köşe arama. Bil ki her yer, her köşe çalışmanın en uygun yeridir.
Çalışmya oturduğun zaman tıpkı ateş hattında düşmanı gözleyen bir asker gibi uyanık ol ve dikkat kesil; bütün ruhi, bedeni kuvvetinle kendini işine ver.
Devamlı ritmik çalış. Her gün aynı saatlerde mutlaka çalışmaya otur.
Düşünen insan, maden kuyusunda kazma sallayan işçiden daha çok çalışır. Fikri çalışmalar için günde, devamlı olarak aynı vakitte, 2-3 saat yeter. İbn-i Sina ‘Katb-u Şifa’ adlı eserini günde iki saat çalışarak yazmıştır.
Çalışmayı uzun ara vererek terk etme. Her günün derdi ve işi ayrıdır.
Bir eseri ne kadar tamamlarsan(bitirirsen), ondan istifade o kadar fazla olur. Bir günde ve bir zamanda yapman gereken işi ertsi güne bırakma. Zira her günün derdi de, işi de kendine yeter.
Her gün bir eserden yksek sesle beş-on sayfa oku. Bu sayede konuşma ve söz söyleme kabiliyetin artar. Bu sayede konuşma ve söz söyleme kabiliyetin artar. Bir hitabı, dersi iyice öğrendikten sonra, kitabı kapayıp neler öğrendiğini gözden geçir. Daha sonra bunları not et. Dikkat et: Sözlerin ve yazıların kısa, açık ve manalı olsun.
Rastladığın edebi, güzel yazıları ezberle. Bu sayede hem kelime ve ifade hazinen zenginleşir, hem de hafızan kuvvetlenir. Bir konu ve mesele hakkında bir yazı veya eser yazmaya karar verdiğinde, önce bu konu üzerinde yazılmış diğer bir eser oku.
Sıradan bir kimse zamanı nasıl harcyacağını düşünür. Akıllı insan ise zamanı nasıl değerlendireceğini düşünür. Zira kaybedilen bir saniyeyi dünyanın bütün hazineleri getiremez.
Gece yatağına uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yarın ne yapacağını kndine sormadan uyuma.
Gene bil ki, çalışma sevgisi güçlükleri yenmekten doğar ve kuvvetlenir. Güçlüğü yenmekten hâsıl olan manevi zevk eşsizdir. Emin ol ki, harpte zafer yılmayanındır. Sebat önünde güçlükler erir ve imkânsız görünen mümkün olur.
İşinde rastladığın güçlüğü evvela parçalara ayır. Her parçayı birer birer sırayla yen. Mesela bir dersi en basit elemanlarına; kısım, fasıl ve bhislere ayır. Sırayla her bahsi iyice noksansız öğrenip anlamadan, diğer fasıla geçme. Yani attığın adımı iyice basmadan, diğerini atma.
Hasta ve yrgun değilsen tatil aylarında bile yavaş ve az da olsa çalış. Ta ki çalışma ihtiyacın körlenmesin ve tekrar çalışmaya koyulmak için zahmet çekmeyesin. Dinlenme bahanesiyle asla boş durma. Boş oturmanın içi, işlemeyen demir gibi, pas tutar.
Bir işi yapmaya koyulduğunda telaşlanıp sabırsızlanma. Sakin ve metin ol. Yol al, fakat acele etme. Sindirerek çalış ve öğren. İşinde ve dersinde herhangi bir fikir ve noktayı ihmal edip geçme. Küçük ihmalden bazen büyük zararlar doğduğunu unutma.
En yeni fikirler, eski fikirlerin elbise giymiş halleridir. Dilbilgisi bir gaye değil araçtır. Asıl amaç olan fikir zenginliğidir. Kişinin kıymeti dilinin altında ve kaleminin ucunda gizlidir. Onu öz ve yazı açığa vurur.
Yukarıda çizgiler arasındaki metni kopyalayıp word belgenize yapıştırdıktan sonra;
- Örnek metnin fontunu Tahoma, yazı büyüklüğünü 10,5 son olarak biçimini iki yana yasla yapınız.
- Başlığı ortalı, tamamı büyük harflerden oluşan, 16 Punto büyüklüğünde, kalın, altı çizili ve siyah renkte yapınız.
- Örnek metinde geçen her maddeye bir madde numarası ekleyiniz. Madde numaralarını el ile değil word programının özelliğini kullanarak ekleyiniz.
- Örnek metinde bilerek yanlış yazılmış kelimeleri bulup düzeltiniz.
- Yazıların daha net görünebilmesi için satırlar arasındaki boşluğu 1,5 yapınız.
- Yazınızı bir sayfaya sığdırmaya özen gösteriniz. Bunu yaparken yazı büyüklüğü veya satır boşluklarıyla oynamadan cetvel özelliğinikullanarak sayfanın sağ ve sol bölümünden alan açınız.
- Yazıya bir arkaplan rengi ekleyiniz.
- Yazının kenarlarına çerçeve ekleyiniz.
- Yazıya filgran olarak isminizi yazınız.
- Son olarak yazıyı okuyunuz, kendi uyguladığınız maddeleri yeşil renkte diğerlerini kırmızı renkte yapınız.
Sonuç:
Kaynak