Bellek Kapasite Birimleri Nelerdir?

Bir bilgisayarda, programı değişmeyen verileri, yapılacak iş için gerekli olan ara sonuçları toplayan bölüm.Bilgi-işlerde bilginin korunduğu ve gerektiğinde erişilebildiği sığaç.Zihnin belleme ve anımsama yeteneği, gücü.

Bellek Kapasite Birimleri Nelerdir?

Bilgisayar Kapasite Birimleri ve Sembolleri: Bilgisayarların belleklerinde saklayabildiği 0 veya 1 sayısı kapasitelerini belirtir. Bunun için çeşitli birimler kullanılır:

Bit Nedir?
  • Bit: İkili sistemdeki en küçük birimdir. Bir adet 0 veya 1 için kullanılır.

Programlama ve haberleşmede, bir bit bilgi depolama ve haberleşme veya bağlantının en küçük ve temel ünitesidir. Bir cihaz ya da fiziksel bir sistem tarafından depolanabilecek bilginin maksimum değeri normal olarak sadece 2 farklı şekilde bulunabilir. Bu durumlar genellikle (özellikle numerik veride) ikili sayılar 0 ve 1 olarak yorumlanır. Ayrıca mantıksal değerler logical values , doğru ya da yanlış, flag ya da switch, on ya da off olarak yorumlanabilir.

Mantıksal değerlerin elektronikteki karşılıkları ise 0 için 0 Volt(aslında sıfıra çok yakın bir gerilimdir.), 1 için de 5 Volt olarak tanımlıdır.

Teoride, bir bit genel anlamda ikili rastgele değişken belirsizliği (eşit ihtimallerle 0 ya da 1)olarak nitelendirilebilir.

Bayt Nedir? 
  • Bayt: Bir karakter göstermek için kullanılan sekiz bitlik gruba bayt adı verilir. Disk ve bellek kapasiteleri bayt biriminde veya genellikle baytın katları biçiminde verilir. 

Bayt (byte), elektronik ve bilgisayar bilimlerinde genellikle 8 bitlik dizilim boyunca 1 veya 0 değerlerini bünyesine alan ve kaydedilen bilgilerin türünden bağımsız bir bellek ölçüm birimi. Bir baytın,, Latin alfabesini baz alan 8-bitlik bir kodlamada herhangi bir harfi temsil eder.

Bitten sonraki ikinci en küçük sayısal bilgisayar birimidir. Bir Bayt, 0 ile 255 arasındaki değeri veya diğer anlamda 256 şalter durumunu temsil etmektedir. Yani 2 üssü 8’dir. Onluk düzende 167’nin ikilik düzende dizilimi şöyledir: 10100111.

bit’in onluk sayı değeri 255 olup, 0 ile birlikte, 256 şalter durumunu gösterir. Eğer somut sonuç 2 üzeri 10’u geçiyorsa o zaman sayının sonundaki rakamlar silinip onun yerine kısaltmalar eklenir. 

Kilobayt Nedir?

 

  • Kilobayt: Bir kilobayt (KB) yaklaşık olarak 1000 (tam olarak 1024) bayttır. İlk çıkan kişisel bilgisayarların bellekleri kilobayt biriminde verilirdi.

Kilobyte pratikte 1,000 Byte civarı teorikteyse 1,024 Byte'a denk düşen veri ağırlığını açıklamak için kullanılan bir ölçü birimidir. Şuan sizin görüntülemiş olduğunuz bu sayfanın içerisinde yer alan tüm kod satırlarını düşünecek olursak bu sayfanın boyutu ortalama olarak 100 Kilobyte civarında olacaktır. Kilobyte uzun bir yazılım olduğu ve ölçü birimi birçok ekranda görüntülendiği için kısaltılma ihtiyacı duyulmuş ve tüm ölçü birimlerinde olduğu gibi bu ölçü biriminde de baş harf ve orta harf kullanılmıştır. Kilobyte ölçü birimini büyük KB harflerini kullanarak kısaltıyoruz. Kb şeklinde gördüğünüz kısaltmalar Kilobyte'ı değil daha farklı bir birim olan Kilobit'in kısaltmasıdır.

Megabayt Nedir?
  • Megabayt: Bir megabayt (MB) yaklaşık olarak 1 milyon (tam olarak 1,048,576) bayttır. 

Bir Megabyte ortalama olarak 1,000 Kilobyte'a denk düşen veri ölçü birimidir. Megabyte'lar uzun yazılışı yerine kısaltılma olarak MB şekilde kullanılır. Megabyte, bilgisayarların ilk zamanlarında oldukça büyük depolama alanları olarak kabul edilirdi. Günümüzde veri depolaması konusunda atılan ileri adımlar sayesinde artık 500 Gigabyte'lık bir diskin içerisinde bir megabyte'lık veri elbette bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor.

Özellikle 90'lı yılların sonu ve 2000'li yılların başında sıklıkla bilgisayar kullanıcılarının veri aktarımı için kullandıkları disketler (Floppy Disk) yalnızca 1.44 Megabyte'lık veri depolayabilme kapasitesine sahipti. Ki bu değer ortalama olarak küçük bir kitap dosyası için bile yetersiz veri alanı demektir. 100 MB'lık bir dosyanın depolanması içinse düzinelerce diskete ihtiyacımız olurdu. Bugün ise CD ve DVD gibi sayısız depolama aracını kullanarak yüzlerce MB dosyayı kolaylıkla depolayabiliyoruz. Hatta USB belleklerle GB'larca dosyayı cebimizde taşıyabiliyoruz.

Gigabayt Nedir?

 

  • Gigabayt: Bir gigabayt (GB) yaklaşık 1 milyar (tam olarak 1,073,741,824) bayttır. Günümüzdeki kişisel bilgisayarların diskleri ve bellekleri bu birimdedir. 

Bir Gigabyte ortalama olarak 1,000 Megabyte'ın meydana gelmesinden oluşur. Gigabyte veri birimi olarak günümüzde en yaygın şekilde kullanılan terimlerden biridir. Bir Gigabyte ortalama olarak 2 CD'nin kapasitesine eş değerdir. Özellikle eski teknolojiyle karşılaştırılacak olursa tek bir gigabyte'ın içerisine yerleştirdiğimiz verileri binlerce disketin içerisine koymamız gerekirdi. Tek bir gigabyte'ın içerisine ortalama 10 kilometre uzunluğundaki bir kitaplık kapasitesince kitap yerleştirebiliriz.

Terabayt nedir?
  • Terabayt: Bir terabayt (TB) yaklaşık 1 trilyon (tam olarak 1,009,511,627,776) bayttır. Bu birim günümüzde kişisel bilgisayarlarda kullanılan disk sistemleri için kullanılabiliyor.

Bir Terabyte ortalama olarak bir trilyon Byte yada 1,000 Gigabyte'a denk düşen veri birimidir. Eskiden Terabyte yalnızca çok gelişmiş bilgisayarların içerisinde yer alan oldukça yüksek bir depolama birimi olarak tanımlanırdı. Günümüzdeyse artık birçok kullanıcının harddiski ve hatta harici diski dahi Terabyte'lık veri depolama hacmine sahip olabiliyor.

Ortalama olarak bir örnekleme yapacak olursak eğer bir Terabyte'lık bir diskin içerisinde 3.6 milyon adet 300 Kilobyte'dan oluşan görsel dosya yükleyebiliriz. Ya da 300 saat boyunca süren kaliteli bir videoyu bir Terabyte'lık veri depolama hacmine sahip olan bir diskin içerisine barındırabiliriz. Terabyte kısaca büyük TB harfleriyle sembolize edilmektedir.

Örnek

8 bit = 1 byte

1024 byte = 1 kilobyte (kB)
1024 kB = 1 megabyte (MB)
1024 MB = 1 gigabyte (GB)
1024 GB = 1 terabyte (TB)
1024 TB = 1 petabyte (PB)
1024 PB = 1 exabyte (EB)
1024 EB = 1 zettabyte (ZB)
1024 ZB = 1 yottabyte (YB)

Kısaltmalar

  • Bayt (Byte)
  • Kilobayt (Kilobyte) –> Sembolü: KB
  • Kilobit –> Sembolü: Kb
  • Megabayt (Megabyte) –> Sembolü: MB
  • Megabit –> Sembolü: Mb
  • Gigabayt (Gigabyte) –> Sembolü: GB
  • Gigabit –> Sembolü: Gb
  • Terabayt (Terabyte) –> Sembolü: TB
  • Terabit –> Sembolü: Tb
  • Petabayt (Petabyte) –> Sembolü: PB
  • Petabit –> Sembolü: Pb
  • Exabayt (Exabyte) –> Sembolü: EB
  • Exabit –> Sembolü: Eb
  • Zettabayt (Zettabyte) –> Sembolü: ZB
  • Yottabayt (Yottabyte) –> Sembolü: YB

 Bellek Kapasite Birimleri Nelerdir?

Kaynakça 

 

 

 

 

Yorumunuzu Ekleyin
Yükleniyor...
Yükleniyor...