Dreamweaver İle Veri Tabanına Bağlanmak

Dreamweaver ile veri tabanına bağlanmak

Dreamweaver ile Veri Tabanına Bağlanmak

ASP için en çok kullanılan ve en uyumlu veritabanlarından olan Access veritabanına bağlanmak DW içinde oldukça kolay. Sadece gerekli bilgileri giriyorsunuz ve DW sizin için bağlantıyı oluşturuyor.

Sunucu modelleri ile olan çalışmalarımızı yöneteceğimiz panel olan "Application" paneli altında yer alan, "Databases" panelini eğer açık değilse Window / Databases menüsü ile açarak aktif hale getiriyoruz.

 Dreamweaver ile Veri Tabanına Bağlanmak

Bu panel vasıtasıyla sitemiz için tanımlanmış tüm veritabanlarını görebilir ve düzenleyebilirsiniz. Yeni bir veritabanı bağlantısı tanımlamak; File / New menüsü ile açılan yeni doküman penceresinden "Dynamic pages" bölümünden "ASP VBScript" seçeneği ile yeni bir ASP dokümanı oluşturuyoruz. Daha sonra "Databases" paneli üzerindeki için (+) işaretine tıklayarak bir veritabanı bağlantısı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Karşımıza "Custom Connection String" ve "Data Source Name (DSN)" şeklinde iki seçenek çıkıyor. Birçok sitede yapıldığı gibi, pek de bir işinize yaramayacak DSN bağlantısını anlatıp kafanızı karıştırmak istemem. Ben direk birçok ücretsiz sunucuda dahi kullanabileceğiniz özel bağlantı cümleciklerini anlatayım en iyisi. Siz buradan "Custom Connection String" seçeneğine tıklayınız

Dreamweaver İle Veri Tabanına Bağlanmak

  
Karşınıza gelen özel bağlantı cümlesi iletişim penceresinden "Connection Name" kısmına bağlantınız için bir isim yazıyorsunuz. Bu bağlantı ismi Türkçe ve özel karakterler içermeyen basit bir cümle olmalı. Örneğin "baglantim" yazarak devam edebilirsiniz. "Connecton String" kısmı ise veritabanı bağlantısı için gerekli ifadeleri barındıran kısmı ifade ediyor. Bu alana aşağıdaki ifadeyi kopyalayıp CTRL+V tuş kombinasyonu ile yapıştırabilirsiniz.
 

"DRIVER={Microsoft Access Driver (*.mdb)};DBQ=" & Server.MapPath("asp_sitedbveriler.mdb")

Dreamweaver ile Veritabanından Veri Silmek

Veritabanımızdaki istenmeyen kayıtlardan kurtulmak için her zaman veritabanına doğrudan el ile müdahale edemeyebiliriz. Özellikle sitemiz için yapacağımız bir yönetim paneli ile sadece web ara yüzünü kullanarak kayıtlarımızı yönetebilir, düzenleyebilir ve silebiliriz. İşte bu makalede bu yönetim sisteminin bir parçası olan kayıt silme sayfalarını Dreamweaver içerisinde nasıl yapacağımızı görecek ve konuyu biraz daha yakından inceleyeceğiz.

 

Bir kayıt silme sayfası yapabilmemiz için öncelikle tanımlı ve sunucu modellerinden birini kullanan dinamik bir site  ile çalışmalı ve bu site için geçerli bir veritabanı bağlantısı yapmış olmamız gerekiyor. DW ile veri manipulasyon işlemleri sadece veritabanı bağlantısı aşamasında fark içermekte ve işleyişin geri kalan kısımları ortak ara yüz üzerinden yürüdüğünden aynı aşamaları barındırmaktadır. Sizde kullandığınız sunucu modeline göre veritabanı bağlantınızı yapıp diğer işlemleri bu makaleden takip edebilirsiniz.

 

Kayıt silme işlemleri için kullanacağımız sayfada hangi kaydı sileceğimizi, adres satırından gönderdiğimiz bir parametreye göre belirleyeceğiz. Örneğin verilerin listelendiği yada yönetildiği sayfa "yonet.php" olsun bu sayfa içerisinde makaleleri listeletelim. Ve makalelerin başlıklarının yanında "Sil" şeklinde bir link  ekleyip kayıt silme sayfamız olan "delete.php" sayfamıza "id" isimli bir adres satırı parametresi (URL parameter) yollayalım. Yani linkler "delete.php?id=15" şeklinde olsun. Bu işlemleri daha önce anlattığımız için tekrar tekrar anlatıp vakit kaybetmemek için böyle bir özet geçiyorum. Şimdi kayıt silme sayfamızı yapmaya başlayabiliriz.

 

 

Önceki makalelerde kullandığımız "Blog" veritabanını kullanarak bu makale anlatımına devam edeceğim. Sitemiz dosyalar bölümünden sizde ilgili veritabanını indirip sisteminizde örnek çalışmalara eşlik edebilirsiniz. Bu örneğimizde "makaleler" tablosundan bir makaleyi silme sayfası yapacağız.

Kayıt silme sayfası yapmak

İlk basamak olarak yeni bir doküman oluşturup sitemiz altında uygun bir yere uygun bir isimle (delete.php) kaydediyoruz.

Sayfaya hiç bir şey eklemeden ya da bir şeye müdahale etmeden eğer açık değilse Window / Server Behaviors CTRL+F9 menüsü ile "Server Behaviors" panelini açıyor ve (+) işaretine tıklayarak açılan menüden "Delete Record" seçeneğine tıklıyoruz.

 

 

Açılan kayıt silme iletişim penceresinden ilgili yapılandırmaları yaparak kayıt silme sayfamızı yapabiliriz.

 

  • First Check If Variable is Defined: Bu bölümde silme işlemine başlamadan önce sayfaya bir değişkenin/parametrenin gönderilip gönderilmediğini kontrol ettirebiliriz. Standart olarak hangi kaydı sileceğimizi gösteren bir adres satırı parametresi (id) olmadan silme işlemini yapmamız mümkün görünmüyor. Bu nedenle bu bölümde "Primary key value" seçeneğini kontrol ettirebiliriz. Aynı şekilde kayıt silme işlemi için bir onaylama parametresi de isteyebiliriz. Örneğin sayfamızı kayıt silme linkinin "delete.php?id=15&onay=evet" şeklinde olmadığı durumlarda kayıt silme işlemini yapmamak üzere yapılandırabiliriz.
  • Connection: Verilerin silineceği tabloya erişmemizi sağlayan veritabanı bağlantısı.
  • Table: Kayıt sileceğimiz veritabanı tablosu.
  • Primary Key Column: Bu açılır menüden tablomuzdaki birincil anahtarı yani "id" alanını seçiyoruz.
  • Primary Key Value: Bu açılır menüden birincil anahtar bilgisinin kayıt silme sayfamıza nasıl iletildiğini belirliyoruz. Bizim örneğimizde adres satırından gönderilen "id" parametresi ile bu işlemi yaptırdığımız için burada "URL Parameter" seçeneğinin seçili olduğuna ve yanındaki metin kutusuna da parametremizin adı olan "id" yazılı olduğundan emin olmalıyız.
  • After Deleting, Go To: Kayıt silme işlemi tamamlandıktan sonra hangi sayfaya yönlendirileceğini belirtiyoruz (Örn. islem_basarili.php gibi).

İlgili düzenlemeleri yaptıktan sonra "OK" diyerek işlemi sonlandırabiliriz. Artık verilerimizi silebileceğimiz bir uygulamaya sahibiz. Sayfayı kaydedip yerel sunucu üzerinde deneyebilirsiniz.


Kaynak :http://www.dw.gen.tr/?module=articles&page=detail&id=240&part=3
Yorumunuzu Ekleyin
Dreamweaver İle Veri Tabanına Bağlanmak Yorumları +1 Yorum
  • yağmur
    1
    yağmur
    ASPVBSCRİPT ekledim ancak databases kısmmındaki + işareti aktif değil sorun sizce ne olabiilir?
    14 Temmuz 2014 16:21:37, Pazartesi


Yükleniyor...
Yükleniyor...