Silinen Dosyaları Nasıl Kurtarırız?
Virüsler başta olmak üzere, birçok insan kaynaklı sorun bu verileri kaybetmenize neden olabilir. Bu noktada silinen dosyaları geri getirmek gerekiyor. En kötüsü ise dalgınlık nedeniyle bir dosyayı shift+delete kısa yoluyla komple silebilirsiniz.
Silinen dosyaları, silinen fotoğrafları geri getirme, garantisi olmadığı kadar oldukça pahalıya patlayabilen bir iş. Bu yüzden verilerinizi düzenli olarak yedeklemekten vazgeçmemenizde fayda var. Verilerini düzenli olarak yedekleyenlerin bile ani veri kayıpları sonrasında sıkıntı yaşayabildiklerini hatırlatmak istiyoruz.
Veri kaybını fark ettiğiniz anda söz konusu sürücüyü kullanmayı durdurmanız, büyük önem taşıyor. Veri kurtarma uzmanlarına para dökmeden silinen dosyaları geri getirme, başka bir deyişle silinen dosyaları kurtarma şansı için, etkilenen sürücüyü, kurtarma işlemine kadar hiç kullanmayın.
Ücretsiz Yazılımlar
DMDE Free Edition
Farklı sürücü türlerinden veri kurtarabilen, bilgisayarda silinen dosyaları geri getirme konusunda uzaman olan DMDE Free Edition, sürücüyü seçtikten sonra Windows Gezgini'ne benzer bir ara yüzde kurtarabileceğiniz dosyalar arasında dolaşmanıza izin veriyor. Ücretsiz sürümde bazı kısıtlamalar olsa da, kurtarabileceğiniz veri miktar kısıtlanmıyor.
Recuva
Silinen dosyaları kurtarma dendiğinde akla gelen ilk araçlardan biri olan Recuva, tecrübeli kullanıcıların hemen geçebileceği bir sihirbaz arayüzüyle açılıyor. Arama işlevini, belirli bir konumu veya tüm sürücüleri içerecek biçimde çalıştırabiliyorsunuz. Tarama işlemi tamamlandığında kurtarabileceğiniz dosyalar, durumlarına göre puanlarıyla listeleniyor.
RePicvid Photo Recovery for Free
Bir başka ücretsiz silinmiş dosyaları kurtarma yazılımı.
- Resim, video, ses dosyalarını kurtarabilmekte.
- 100% ücretsiz silinmiş/formatlanmış/ kayıp resimleri 3 adımda bulma
- Bir çok medya desteği, USB sürücüsü,SD kart, hafıza kartları, dijital kamera ve cep telefonları
- Hızlı ve güvenli
Ücretli Yazılımlar
Dosya kurtarma programı: PhotoRec
İsmine bakmayın, dosya kurtarma programı olan PhotoRec sadece fotoğrafları değil, 200 farklı dosya türünü bulup kurtarabiliyor. Sabit disklerden USB ve CD/DVD'lere veri kurtarabilen araç, disk bölümlerini kurtarmak için de kullanılabiliyor.
PhotoRec'in en önemli dezavantajı, komut satırından çalışması ve fareyle kontrol edilmemesi. Ancak araç, menüler yardımıyla size her adımda yardımcı oluyor ve dahası, diski salt-okunur olarak bağladığından yanlışlıkla kurtarabileceğiniz verileri silme olasılığınız bulunmuyor.
Dosya kurtarma programı: Partition Recovery
En korkunç veri kayıplarından bir tanesi, tüm diski veya bölümü kaybetmek olsa gerek. Bu durum, çoğu zaman bölüm başlığının silinmesi ya da bölümün yanlışlıkla silinmesi sonucunda meydana gelir. MiniTool Partition Recovery Free ile diskinizi tarayıp, kayıp bölümleri geri getirebiliyorsunuz. Program yanıt vermeyi durdurmuş gibi görünürse endişe etmeyin, işlemin sonunda size bulduğu tüm bölümleri gösterecek ve onları kurtarma olanağı sunacak.
Dosya kurtarma programı: Paragon RescueKit 14
Şimdiye kadarki tüm kurtarma araçları, Windows'u açabildiğinizi varsayıyordu. Peki Windows'u bile açamıyorsanız ne olacak? Bu gibi durumlarda Paragon Rescue Kit 14 Free Edition devreye giriyor. Aracı Windows'unuz çalışırken, şimdi yüklemek en iyi fikir; aksi halde bunu çalışan bir Windows'ta yapmanız gerekecek. İşlem için boş bir CD/DVD veya flaş sürücüye ihtiyacınız var.
Oluşturduğunuz ön-yükleme medyası ile PC'nizi açtığınızda kayıp bölümleri kurtarabilecek, ön-yükleme sorunlarını onarabilecek ve dosyalarınızı farklı bir sürücüye kopyalayabileceksiniz.
Kaynaklar