Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java’ya Giriş

Kurulum için ilk önce Sun Microsystems’in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım
www.dijitalders.com

J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır.

www.dijitalders.com

 

Kurulum tamamlandıktan sonra sisteminize gerekli Java Development yazılımları yüklenmiş olacaktır…Aynı sayfadan runtime için gerekli yazılımları da indirip kurmalısınız.

Kurulum tamamlandıktan sonra, Başlat > Çalıştır > cmd ya da win+r > cmd işlemlerinden birini uygulayarak Command Prompt(Komut satırı)’u çalıştırın.

www.dijitalders.com

Ekran açıldıktan sonra javac yazarak Enter’a basın. İlk etapta javac komutunun bulunmadığı hakkında bir hata alacaksınız. Sebebi ise javac yazılımının yolunun sistem değişkenlerine tanıtılmamış olmasıdır…

Javac yazılımını sistem değişkenlerine eklemenizle birlikte, bu komutu istediğiniz her dizinden kullanabilirsiniz. Bu adımları yapmak zorunda değilsiniz, ancak her seferinde derleme işlemlerinizi javac yazılımının bulunduğu(javac.exe) dizinden gerçekleştirmeniz gerekecektir.

 

Win + Pause/Break kombinasyonu ile Bilgisayar Özellikleri ekranını açın..

www.dijitalders.com

 

Windows Vista için sol sütunda bulunan Gelişmiş sistem ayarları seçeneği ile ilgili ayarlara erişebilirsiniz. XP içinse Gelişmiş sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Şimdi ise açılan ekrandan Ortam Değişkenlerine girin.

www.dijitalders.com

Bu işlemi yaptıktan sonra ekranın resmin sağ alt köşesindeki ekran açılacaktır. Burada Sistem değişkenleri listesinden Path değişkenini bulun. Düzenle butonuna basarak içeriğini düzenlemeye geçin. Burada javac yazılımının yolunu tanımlayacağız. Bunun için bilgisayarınız javac yazılımını bulup yolunu adres çubuğundan kopyalayarak yapıştırmak en sağlam yöntem olacaktır.

www.dijitalders.com

Javac yazılımının yolunu eklerken, önceki veriden sonra ; karakteri kullanın. Bu ayraç olarak algılanır.

www.dijitalders.com

Hemen ardından yine aynı ekrandan, bu kez üstteki liste kutusunun hemen altındaki Yeni butonuna basarak aşağıdaki değerleri girin.

www.dijitalders.com

Bu işlemleri yaptıktan sonra mevcut komut satırı ekranında javac yine çalışmayacaktır. Bunun için komut satırını yeniden başlatın…

www.dijitalders.com

Yukarıdaki ekran, java derleyicinizin her dizinden kullanılabilir hale geldiğini doğrulamaktadır.

Java ile Programlamaya Giriş

Java programlama yapılırken en dikkat edilmesi gereken husus, büyük küçük harf ayrımı olacaktır. Java büyük-küçük harf duyarlı bir dildir ve eğer dosya-sınıf isimlendirmede böyle bir hata yaparsanız, derleme ya da çalıştırma aşamasında sıkıntılar çekebilirsiniz…

www.dijitalders.com

 Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi, dosya ismi hatali.java ve class girişi Hatali olan dosyamızın derleme aşamasında, javac hata verecektir.

Büyük-küçük harf hassasiyetinden sonra diğer bir önemli nokta ise, javac ile yapılacak derleme işlemlerinde, dosya ismi uzantısıyla birlikte tam olarak yazılmalıdır.

Başarıyla tamamlanan derleme işlemlerinden sonra hiçbir ileti ya da uyarı almayacaksınız.

www.dijitalders.com

         Derlenen dosya, kaynak dosyanın adıyla ancak class uzantısı ile oluşturulan, JRE tarafından yorumlanan bytecode dosyasıdır. Bu dosyayı çalıştırmak için bulunduğu dizinde adını yazmanız yeterlidir…

İlk Java yazılımımız;

 

public class ilk
{

public static void main(String args[])
{
System.out.println(“Merhaba dünya”);
}

}

           





Kod bloğuna sahip dosyamızı ilk.java olarak kaydedin. Derleme işleminin ardından java ilk komutu ile çalıştırdığınız zaman ekranda “Merhaba dünya” yazacaktır.

public class Bir
{

public static void main(String args[])
{
int sayi1=new Integer(args[0]);
int sayi2=new Integer(args[1]);
System.out.println("Toplam "+(sayi1+sayi2));
}

}







 

Yukarıdaki kodda ise, program sizden 2 adet argüman girişi isteyecektir. Bu girişleri yapmadığınız takdirde çalışma sırasında hatayla karşılaşacaksınız. Uygun çalıştırıldıktan sonra ise girilen bu iki değerin toplamını ekrana basacaktır.

            Bir java yazılımında, çalışma sırasında main bloğu arasındaki kodlar ilk olarak işletilir. (Visual Basic’teki Form_onLoad gibi) Blok geriye bir değer döndürmediği için void anahtar kelimesi kullanılır. Ayrıca JRE’nin main’i çalıştırabilmesi için bu bloğun public tanımlanmış olması gerekmektedir.

Kaynak Baturay DAYLAK

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...