Japplet Projesinin Oluşturulması Japplet Standart Metotları Ve Metotların Görevleri

Japplet standart metotları ve metotların görevleri

JApplet Projesinin Oluşturulması

İlk olarak File'den New Project'i seçeriz.

Başlıksız İçerik______________________

Karşımıza çıkan pencereden Java Class Library'i seçeriz.

Başlıksız İçerik______________________

Ardından projenin ismini girip Finish'e tıklarız.

Başlıksız İçerik______________________

Daha sonra çıkan ekrandan File'den New File'yi  seçeriz.

Başlıksız İçerik______________________

Açılan pencereden Java'yı oradan da JApplet'ı seçeriz.

Başlıksız
İçerik______________________

Gelen pencereden class name'ye isim vererek JApplet'i oluştururuz.

Başlıksız İçerik______________________

Karşımıza aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran gelir.

Başlıksız İçerik______________________

JApplet standart metotları ve metotların görevleri

Initialization (Başlatma)
Başlatma, uygulamalardaki main metodunda olduğu gibi, applet ilk defa yüklendiğinde veya tekrar yüklendiğinde olur. Bir appletin başlatımı, applete geçirilen parametrelerin okunması ve ayrıştırılması, kullanılacak yardımcı nesnelerin yaratımı, ilk durumun oluşturulması, veya gerekli görüntü ve fontların yüklenmesi gibi faaliyetleri kapsar. Başlatma faaliyetleri için init metodunun override edilmesi gerekir:
public void init(){

}

Starting (Çalışma)
Bir applet başlatıldıktan sonra, çalıştırılır. Başlatmadan farkı, applet hayatı boyunca defalarca çağrılabilmesidir. Çalışma ayrıca applet önceden durdurulduysa da olur. Mesela kullanıcı bulunduğu sayfadan ayrılırsa applet durur, geri dönunce tekrar çalışmaya başlar. Çalışma için start metdu override edilir:
public void start() {
...
}
start metodu içerisine konulabilen işlevler arasında appleti kontrol etmek için bir thread yaratma, yardımcı nesnelere uygun mesajlar gönderme, veya bir şekilde applete başlaması gerektiğini anlatma sayılabilir.


Stopping (Durdurma)
Durdurma ve çalıştırma beraber düşünülmelidir. Durma, içinde applet bulunan sayfadan başka bir yere gidince veya açıktan stop metodunu çağırarak olur. Varsayılan olarak kullanıcı sayfayı terk edince appletin çalıştırdığı threadler çalışmaya devam eder. Stop metodonu override ederek sayfa değiştiğinde bu threadleri durdurup, geri dönüldüğünde tekrar çalıştırabiliriz:
public void stop() {
...
}

Destroying (Yoketme)
Aslında yoketme, olduğundan daha ağır isim taşımaktadır. Yoketme metodu, appletin kendisinin yokedileceği, veya içinde bulunduğu browser kapanacağı anda elde bulunan çeşitli kaynakları, çalışan threadleri, vs. serbest bırakmak için tasarlanmıştır. Elde bırakılması gereken hususi bir kaynak yoksa genellikle destroy metodunu override etmek istemeyiz. Metod aşağıdaki gibidir:
public void destroy() {
...
}

Painting (Boyama)
Boyama, metin olsun, satır olsun, renkli arka plan olsun, görüntü olsun, appletin gerçekte ekrana birşeyler çizmesidir. Boyama applet yaşamı boyunca binlerce kere gerçekleşir. (Mesela applet başlatıldıktan sonra, tarayıcı başka bir pencere arkasına girip tekrar ön plana çıktığında, başka bir alana taşındağında veya tekrarlı olarak, animasyon zamanında olduğu gibi). Ekrana birşeyler çizmek için paint metodunu override ederiz. Bu metod applet yazıcısı için en önemli metoddur:
public void paint(Graphics g) {
...
}

Update (Güncelleme)

Applet içeriğini güncellemek için kullanılır:

public update(){

...

}

Burak SARIBAŞ

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...