Behaviors

Behaviors ile JavaScript uygulamarı yapabileciğinizi daha önce söylemiştik. Peki ne gibi uygulamalar yapabilirsiniz ve Behaviors nasıl kullanılır?
Behaviors ile Çalışmak:

Bu pencerede bulunan “+” butonu ile seçtiğiniz sayfa öğesine uygulama ekleyebilir, “-“ butonu ile uygulama çıkarabilirsiniz..

Uygulama eklemek için ilk önce bir sayfa öğesi seçmeniz gerekir.. Mesela link üzerine gelince Status Bar`da bulunan yazının değişmesini istiyorsunuz.. Bunun için ilk önce linki seçin ve daha sonra Behaviors penceresinden “+” yı seçin ve çıkan menüde Set Text menüsünden Set Text of StatusBar`ı seçin..

Daha sonra çıkan dialog kutusunda yeni status bar yazısını yazın ve OK tuşu ile çıkın.. Daha sonra Behaviors penceresine eklediğiniz uygulamanın adı eklenecektir ve bu uygulama adının ortalarında aşağı doğru duran bir ok bulunacaktır. Bu ok yardımı ile Events menüsünü açın ve OnMouseOver`ı seçin.. Böylece linkin üzerine gelince browser statusbarındaki yazı sizin belirlediğiniz yazıya dönüşecektir.

Bu JavaScript uygulamasını silmek istediğiniz taktirde Behaviors penceresinden uygulama ismini seçin ve yukarda bulunan “-“ butonuna tıklayın.

Behaviors ile standart olarak gelen uygulamalar şunlardır:

Call JavaScript: Herhangi bir JavaScript fonksiyonunu çağırmanızı ve işlettirmenizi sağlar.

Change Property: Herhangi bir sayfa öğesinin özelliklerini değiştirmenizi sağlar.

Check Browser: Web tarayıcısı için test yapmanızı ve tarayıcıya göre yönlendirme vs. yapmanızı sağlar.

Check Plug-In: Web sayfanızda Flash, Shockwave gibi plug-in gerektiren nesneler ve teknolojiler kullanıyorsanız bu özellik ile ziyaretçinizin plug-inini kontrol ederek sonuca göre muamele yapabilirsiniz. Mesela Flash plug-ini yoksa başka bir sayfaya yönlendirerek uyarıda bulunabilirsiniz…

Control Shockwave or Flash: Check Plug-In özelliğinin sadece Macromedia Shockwave ve Macromedia Flash plug-ini kontrol edebilen versiyonu.. Böyle bir uygulamanın gereksiz yere niye konulduğu ise bilinmiyor!…

Drag Layer: Sayfanızda bulunan layerların yani katmanların sürüklenerek hareket ettirilmesini sağlar. Ayrıca bu özellik sayesinde layerların konumunu istediğiniz işleme göre değiştirebilirsiniz. Mesela bir butona tıklandığında X:22, Y:55 konumunda bulunan layerın konumunu X:66, Y:123 yapabilirsiniz..

GoTo URL: Bu uygulama ile herhangi bir işlem sonucu istediğiniz sayfaya gitmeyi sağlayabilirsiniz… Mesela bir layer drag edildiğinde filanca.asp`ye gitmeyi sağlayabilirsiniz.

Jump Menu: Bu uygulama ile form içinde bulunan drag-drop menüden herhangi bir seçim yapıldığında herhangi bir sayfanın çağırılmasını sağlayabilirsiniz.

Jump Menu Go: Jump Menu uygulamasının özelliğe göre sayfa çağırtan versiyonu…

Open Browser Window: İstediğiniz herhangi bir işleme göre browser penceresi açmanızı sağlar… Ayrıca browser penceresi için sayfa boyu, browser araç çubuğu özellikleri, browser başlığı gibi özelliklerde ayarlamanız mümkün…

Play Sound: Bu uygulama ile herhangi bir istediğiniz işlem sonucu ses dosyasının çalmasını sağlayabilirsiniz. Mesela bir butona veya linke tıklandığında herhangi bir ses dosyasını çalabilirsiniz.

Popup Message: Herhangi bir işlem sonucu sayfada mesaj çıkmasını sağlar.

Preload Images: Sayfa yüklenirken grafiklerin önden yüklenmesini sağlar.. Rollover grafikler için kullanılması tavsiye edilir.

Set Nav Bar Image: Navigasyon barı kullandığınız taktirde bu özellik aktif olabilir.. Bu özellik ile navigasyon barında bulunan grafikleri düzenleyebilirsiniz.

Set Text: Set Text özelliği sayesinde Status Bar (durum çubuğu), Text Field (metin kutusu), Layer (katman), Frame (çerçeve) özelliklerinin metinlerini ayarlayabilirsiniz.. Mesela bir linkin üstüne gelince browserın durum çubuğunda “Tıklayın” yazsın isterseniz Set Text kısmından Status Bar seçerek bunu kolayca yapabilirsiniz.

Show-Hide Layers: Türkçesi katmanları göster/gizle olan bu özellik ile sayfa üstündeki layerları gizleyip gösterebilirsiniz… Mesela açılır kapanır menüleri bu özellik ile kolayca yapabilirsiniz… Veya özelleştirilebilir sitelerde içeriği layerlara oturtarak özelleştirme işini kolay hale getirebilirsiniz.

Swap Image: Bu özellik sayesinde herhangi bir elementin üstüne gelince bir grafiğin değişmesini sağlayabilirsiniz. Mesela bir linkin üzerine gelince bir grafiğin değişerek linkle ilgili açıklama yapmasını sağlayabilirsiniz.

Swap Image Restore: Bu özellik ile swap image kullanılan grafiklerin eski haline dönmesini sağlayabilirsiniz.

Timeline: Dreamweaver`ın Timeline özelliğini yönetmenizi sağlar. Mesela bir butona tıklayınca bir layer için zaman verilmesini ve bu zaman bitiminde layerın gizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Validate Form: Form elementlerinin form gönderilmeden hemen önce kontrol edilmesini bu özellik ile sağlayabilirsiniz. Mesela müşterileriniz için bir talep formu yaptınız ve müşterinin e-mail adresini mecburi olarak forma girmesini istiyorsunuz. O halde bu özelliği kullanarak e-mail kısmı girilmediği taktirde hata mesajı çıkarılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu özellik ile e-mailin doğru olup olmadığıda kontrol edilecektir.

Show Events For: İstediğiniz browserı seçerek behaviorsların seçtiğiniz browser ve sürümüne göre gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Get More Behaviors…: Bu seçenek ile Macromedia sitesinde bulunan ilgili bölüme girerek daha fazla behaviors yükleyebilirsiniz… Mesela Nokia WML Editor…

www.dijitalders.com

Kaynak bilgisayar.ansiklopedisi.net/bilgisayar/196/dreamweaver-4-0.html

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...