Templates
Templates ler ile benzer sayfaları tek bir sayfayla değiştirebiliriz. Örneğin bu sitenin ana taslağı; tüm sayfalarda ortak kullanılan alanlar yani soldaki menü, üstteki ve alttaki logolar, sol-üst köşedeki tarih scripti ve arkaplan ayarlarıdır. Sol menüye yeni bir link eklediğimiz zaman varolan tüm sayfalara da aynı linki eklemek işimizi çok zorlaştıracaktır. İşte Dreamweaver-mx de tek bir taslak hazırlayarak onun üstünde yapacağımız yenilikler bu taslağı kullanan diğer sayfalarada otomatikman yansıyacaktır
Templates(Taslak) ile çalışma
Şimdi örnek bir taslak hazırlayalım, daha iyi anlamak için bu sitenin ana taslağını oluşturalım:
File > New > Template page > ASP templates veya HTML templates diyelim. Bunu yaparken özniteliği iyi seçmeliyiz. Yani HTML mi yoksa ASP destekli bir taslak mı olacak?
Daha sonra aşağıdaki gibi resimleri ve menüyü taslak sayfasına yerleştirelim.
ana_bolum kısmı diğer sayfalarda ortak olmayan, değiştirilebilir kısımdır. |
Burada okla gösterilen alanlar sabit elemanlardır, diğer sayfalarda ortak kullanılanlardır. Her sayfada değişecek olan kısım ise sağ-üst resimdeki ana_bolum ile adlandırılan <td> kısmıdır. Bu kısmı oluşturmak için tablonun <td> kısmını seçili hale getirip insert > Teplates > Editable Region () demek. Burada çıkan New alanına ana_bolum adını verebiliriz. Bundan sonra sayfayı bir isimle kaydedelim.
Taslağı hazırladık. Şimdi bunu kullanan bir sayfa yapalım. File > New > Templates te yaptığımız taslağın bir krokisini görebiliriz. Bunu seçip taslağı kullanan bir sayfa açtık. Dikkat ederseniz sadece ana_bolum kısmında oynayabiliyoruz. ile bize belirtiliyor zaten. Kod kısımlarını da incelerseniz ordada oynayamıyoruz. Peki ya sayfada <head>...</head> arasında bir script kullanmam gerekirse ne yapacam? İşte burada yaptığımız taslağa geri dönüyoruz. Kod alanına geçip <head> alanında bir yere mouseu bırakıp insert > Templates den seçiyoruz. Basic kısmındaki Name alanına bir isim örneğin head yazabiliriz. Taslağı kaydedelim ve taslağı kullanan yeni bir sayfa açalım. Şimdi görüyorsunuz ki artık <head>...</head> arasına ekleme yapabiliyoruz.
Hazırladığımız taslaklar .dwt uzantılı dosyalardır. Bunlar mutlaka ana dizinin Templates klasöründe bulunmalıdır.