CSS ile yazıcı çıktı işlemleri

Web sayfalarının çıktılarını almak her zaman sorunludur. Web sayfaları web tarayıcılarında güzel görünürler ancak çıktı almak için uygun değildirler. Web sayfalarında yazıların daha okunaklı olması için sans-serif font ailesi kullanılır ancak çıktı için uygun olan font tipi serif font ailesidir. Ayrıca bir çok site de çıktıda görünmememsi gereken sol menü, banner ve alt kısım gibi alanlar vardır
www.dijitalders.com

Bazı siteler ki, çoğunlukla önemli bazı haber siteleri her sayfanın bir de çıktıya uygun hallerini de hazırlarlar. Ancak bu çok uğraş gerektiren bir durumdur ve de zaman alacak bir iştir. Kullanışlı değildir.

CSS bu duruma el atarak basit bir çözüm getirmiştir. Çıktıya uygun css kodu oluşturup bunu sayfamıza ekleyerek bu sorunları halledebiliriz. Web tarayıcıları normal css kodunu yorumlarken yazıcıdan çıktı almak istediğimiz de ise sizin hazırladığınız özel çıktı versiyonu kullanılacaktır.

Çıktı Almak için CSS Oluşturmak

Çıktı almak için oluşturduğumuz özel css’i sayfamıza eklemek çok kolay bildiğimiz link ekleme koduna fazladan sadece media kısmı eklenerek değeri print atanır.

  1. <link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”ciktistil.css” media=”print”>

Diğer bir yöntemde import kullanımıdır.

  1. <style type="text/css">
  2. @import url("webicin.css") screen;
    www.dijitalders.com
  3. @import url("ciktial.css") print;
  4. </style>
Çıktıya Uygun CSS Hazırlarken Dikkat Edilecek Hususlar

Fontları Değiştirmek

İlk yapılacak şey fontları değiştirmektir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi web sitelerinde kolay okunurluluğu nedeni ile san-serif fontları kullanılır( Verdana veya Arial gibi) çıktı almak içinse serif fontları kullanılmalıdır(Times New Roman veya Garamond gibi) Örneğin sayfa içindeki h1 veya p için yapılan sans-serfi fontları serif fontlarla değiştirelim.

  1. h1, p { font-family: Garamond, "Times New Roman", Times, serif; }

Web için verilen değerler px veya em yerine pt değeri kullanılmalıdır. Çıktı alırken daha iyi sonuçlar verir.

  1. h1 { font: 24pt Garamond, "Times New Roman", Times, serif; }
  2. p { font: 12pt Garamond, "Times New Roman", Times, serif; }

Ayrıca line-height değeri, font-weight değeri, word-spacing ve text-align değerlerini de çıktı ama durumu için düzenlemeliyiz. Bunu için we tarayıcılarının çıktı ön izleme özelliğinden yararlanabilriz. Firefox web tarayıcısının bu ve diğer web düzenlemeleri için güzel bir eklentisini de kullana bilrisiniz. Buradan indirebilirsiniz. http://chrispederick.com/work/webdeveloper/

Bazı Elementleri Kaldırmak

Sitemizdeki bazı elementler çıktı almamızda bize lazım olmayacaktır örneğin sol menü, bannerlar vb. Bu elementleri elemeliyiz bunun en kolay yöntemide display:none‘dır.

Bir elementin display özelliğini "none" yaparak çıktı alırken görütülenmesini engelleriz. Örneğin solmenu için #SolMenu tanımlması yapmış isek

  1. #SolMenu{display:none}

kodu ile bu bölümü çıktı alırken görüntü dışında bırakacağız. Bu yöntemi formlar, menüler, bannerlar, ana resimler hariç diğer resimler vb. gereksiz bölümleri bu şekilde çıkarmalıyız.

Margin’ler, Renkler ve Diğerleri

Çıktı alırken yazıların tabloları ve diğer elementlerin daha açık ve net görünmesi için aralarına belirli mesafeler vermeliyiz.

  1. table { margin-top:10px;}
  2. div { margin:10px}

Çıktı alacağımız sayfalarda px vd. birimler yerine inç birimini kullanmak daha iyi sonuçlar verir.

  1. table{margin:sin}
  2. div{margin:1in}

Renklerle ilgili olarakta şunu söyleyebilriz ki, web sitelerinde bir çok renk kullanılır ancak bu renklerin çıktı alırken görünümü web tarayıcılrdaki görünümüne benzemez, bu nednele fontları siyah veya grinin toplarında yapmalıyız. Arkaplanı da beyaz yapmalıyız.

Bunu dışında diğer elementlerin çıktı alırken görünüşleri çıktı ön izleme ekranından bakılarak çıktıya en uygun duruma getirilebilir.

Sonuçta yapılacakları kısa özetlersek:www.dijitalders.com

  • Renklerin siyah-beyaz yapılması
  • Font ailelerinin serif yapılması
  • font-size değerlerinin ayarlanması
  • Tüm linklerin altının çizilmesi
  • Çıkarılması gereken bölümler için site yapısı katmanlardan oluşturlması
  • Ana resimler hariç diğerlerinin çıkarılması
  • Menülerin çıkarılması
  • Banner ve tanıtım yazılarının çıkarılması
  • Sağ, Sol ve alt bölümlerin çıkarılması
  • Tüm javascript, flash, form ve hareketli gif’lerin çıkarıtlması gereklidir.
Kaynak www.fatihhayrioglu.com/
Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...