Alt Ağ Maskeleri,varsayılan Ağ Geçitleri
Alt ağ maskeleri
Bir IP adresi içindeki ağ ve ana bilgisayar kimlikleri alt ağ maskesi kullanılarak ayrılır. Her alt ağ maskesi, ağ kimliğini belirlemek için hepsi birlerden (1) oluşan ardışık bit grupları ve ana bilgisayar kimliğini belirlemek için hepsi sıfırlardan (0) oluşan ardışık bit grupları kullanan bir 32 bit’lik sayıdır.
Örneğin, 131.107.16.200 IP adresiyle normalde kullanılan alt ağ maskesi aşağıdaki 32 bit’lik iki sayıdır.
11.111.111 11.111.111 00000000 00000000
Bu alt ağ maske numarası art arda gelen 16 bir bitleri ve ardından gelen 16 sıfır bitlerinden oluşur. Bu IP adresinin ağ kimliği ve ana bilgisayar kimliği bölümlerinin ikisi de 16 bit uzunluğundadır. Normalde bu alt ağ maskesi noktalı ondalık gösterimde 255.255.0.0 olarak yazılır.
Aşağıdaki tabloda Internet adres sınıfları için alt ağ maskeleri verilmiştir:
Adres sınıfı |
Alt ağ maskesi için bitler |
Alt ağ maskesi |
A sınıfı |
11111111 00000000 00000000 00000000 |
255.0.0.0 |
B sınıfı |
11111111 11111111 00000000 00000000 |
255.255.0.0 |
C sınıfı |
11111111 11111111 11111111 00000000 |
255.255.255.0 |
Genelde (önceki tabloda gösterilen) varsayılan alt ağ maskesi değerleri özel gereksinimleri olmayan ve her IP ağ kesiminin tek bir fiziksel ağa karşılık geldiği çoğu ağ için kabul edilebilir niteliktedir.
Bazı durumlarda IP alt ağı gerçekleştirmek için özelleştirilmiş alt ağ maskeleri kullanabilirsiniz. IP alt ağ kullanımıyla bir IP adresinin varsayılan ana bilgisayar kimliğini, özgün sınıf tabanlı ağ kimliğinin alt bölümleri olan alt ağları belirlemek için bölümleyebilirsiniz.
Varsayılan ağ geçitleri
Varsayılan ağ geçitleri TCP/IP ağı kullanımında önemli bir rol oynar. Bunlar, TCP/IP ana bilgisayarlarının uzak ağlardaki başka ana bilgisayarlarla iletişimi için varsayılan bir yol sağlar.
Aşağıdaki çizimde iki ağdaki iki varsayılan ağ geçidinin (IP yönlendiricisinin) oynadığı rol gösterilmektedir. Ağ 1 ve Ağ 2.
1. Ağ üzerindeki A ana bilgisayarının 2. Ağ üzerindeki B ana bilgisayarıyla iletişim kurabilmesi için A ana bilgisayarı önce yönlendirme tablosuna bakarak B ana bilgisayarına özel bir yol olup olmadığında bakar. B ana bilgisayarına özel bir yol yoksa, A ana bilgisayarı B ana bilgisayarına olan TCP/IP trafiğini kendi varsayılan ağ geçidi olan 1 IP yönlendiricisine iletir.
B ana bilgisayarı A ana bilgisayarına gönderirken de aynı ilke geçerlidir. A ana bilgisayarına özel bir yol olmadığında B ana bilgisayarı A ana bilgisayarını hedef alan tüm TCP/IP trafiğini kendi varsayılan ağ geçidi olan 2 IP yönlendiricisine iletir.
Ağ geçidinin işleyişi
Varsayılan ağ geçitleri IP yönlendirme işlemlerini etkin kılmak için önemlidir. Genellikle yönlendirici TCP/IP ana bilgisayarları için, ayrılmış bir yönlendirici olarak ya da iki veya daha çok ağ kesimini birbirine bağlayan bir bilgisayar olarak varsayılan ağ geçidi görevini üstlenir ve büyük ağdaki diğer ağlara ilişkin bilgileri ve bu ağlara erişim yollarını saklar.
TCP/IP ana bilgisayarları uzak ağ bölütleri üzerindeki ana bilgisayarlarla olan iletişim gereksinimlerinin çoğu için varsayılan ağ geçitlerine gereksinim duyar. Bu şekilde bireysel ana bilgisayarlar bireysel uzak IP ağ bölütlerine ilişkin kapsamlı ve sürekli güncelleştirilen bilgileri tutma yükünden kurtulmuş olurlar. Yalnızca varsayılan ağ geçidi görevini üstlenen yönlendiricinin büyük ağlar arası ağdaki diğer uzak ağ bölütlerine erişebilmek için gerekli olan yönlendirme bilgilerini tutması gerekir.
Varsayılan ağ geçidi görevinde başarısız olursa yerel ağ bölütünün ötesine olan iletişim kesintiye uğrayabilir. Bunu önlemek üzere her bağlantı için (Ağ Bağlantıları'ndaki) Gelişmiş TCP/IP Ayarları iletişim kutusunu kullanarak birden çok varsayılan ağ geçidi belirtebilirsiniz. Ağ trafiği yoğun olan ana bilgisayarlar veya ağlar için yönlendirme tablosuna el ile yollar eklemek için route komutunu da kullanabilirsiniz.
Çok sayıda ağ geçidi kullanma
Birden çok arabiriminiz varsa ve her arabirim için bir varsayılan ağ geçidi yapılandırırsanız, TCP/IP varsayılan olarak arabirimin hızına dayalı bir arabirim ölçüsünü otomatik olarak hesaplar. Arabirim ölçüsü, yapılandırılan varsayılan ağ geçidinin yönlendirme tablosundaki varsayılan yolun ölçüsü olur. Hızı en yüksek olan arabirim, en düşük varsayılan yol ölçüsüne sahiptir. Sonuçta, birden çok arabirimde çok sayıda varsayılan ağ geçidi yapılandırıldığında, trafiği varsayılan ağ geçidine iletmek için en hızlı arabirim kullanılır.
Aynı hızdaki birden çok arabirim aynı en düşük arabirim ölçüsüne sahipse, bağlama sırasına göre birinci ağ bağdaştırıcısının varsayılan ağ geçidi kullanılır. Birinci ağ bağdaştırıcısının ağ geçidi kullanılamadığında, ikinci ağ bağdaştırıcısının varsayılan ağ geçidi kullanılır.
TCP/IP'nin önceki sürümlerinde, varsayılan ağ geçitlerinin tümünün 1 olarak ayarlanmış bir varsayılan yol ölçüsü bulunmaktaydı ve hangi varsayılan ağ geçidinin kullanılacağı arabirimlerin sırasına bağlıydı. Bu bazen TCP/IP protokolünün kullandığı varsayılan ağ geçidinin belirlenmesini güçleştirmekteydi.
Internet Protokolü (TCP/IP) protokolünün IP Ayarları sekmesindeki Otomatik ölçü onay kutusu işaretlenerek arabirim ölçüsünün varsayılan olarak otomatik bir şekilde belirlenmesi sağlanabilir.
Arabirim ölçüsünün otomatik olarak belirlenmesini devre dışı bırakabilir ve yeni bir arabirim ölçüsü değeri yazabilirsiniz