Bilgisayarlar ve çevre birimleri, USB bağlantı noktaları aracılığıyla etkileşim kurar. Gördüğünüz gibi burada , eski seri ve paralel portlar kez sahne hakim. Bu kurulum altında, bir klavye, fare, harici monitör, yazıcı ve diğer tüm PC aksesuarlarının bilgisayarla iletişim kurmak için karşılık gelen özel bir bağlantı noktası vardır.
Bununla birlikte, bu tür eski bilgisayar bağlantı noktalarının kullanımıyla ilgili sorunlar vardı. Yeni başlayanlar için, çevre birimleri mevcut bağlantı noktalarıyla uyumsuz olabilir. Veri aktarımı da saniyede yalnızca kilobayt ile gecikti, ancak paralel ve seri bağlantı noktaları arasında paralel bağlantı noktaları daha hızlı aktarım hızına sahipti. Bu senaryoda, tüm bilgisayar bağlantı noktaları kullanımdayken aynı anda çalışmayabilir.
USB 1990'larda ortaya çıktı ve bilgisayarları ve cihazları sonsuza dek değiştirdi. Tümü olmasa da bazı eski bilgisayar soketlerini desteklenen kablolar ve konektörlerle tek tip bir soket ile değiştiren bağlantı noktalarının standardizasyonu var. Veri depolama, iletim ve taşınabilirlik de USB'den bir destek aldı.
Elbette, geçmişinden terminolojiye kadar bu kullanışlı, günlük teknolojinin özü olan USB hakkındaki bilgilerinizi tazelemek istersiniz. USB kullanan elektronik cihazlar çok fazla çalıştığı için, sürümler, türler ve çözümler hakkında daha fazla bilgi edinmek zorunludur. Bu teknoloji, sürekli değişen zamanlara yanıt verecek şekilde gelişiyor ve doğru sayfadasınız.
Usb Ne Yapar?
O zamanlar mücadele eden bir standarttan , USB, milyarlarca değilse bile milyonlarca cihaz benimsediğinden, kendi adına evrensel olana kadar yaşadı.
Senin için içinde ne var?
- İletişim noktası, tak ve çalıştır . USB'nin birincil amacı, cihazları bilgisayarlara bağlamaktır. Bu kullanım kolaylığı, bilgisayarı kapatmadan veya bazı ayarlarda değişiklik yapmadan, bir USB bağlantı noktasına bir çevre birimi takabileceğiniz veya çıkarabileceğiniz şekilde çalışırken değiştirilebilir.
- Veri aktarımı . Cihazlar arasında veri aktarım hızı, teorik aktarım hızı saniyede 40 Gigabit'e kadar ulaşabilen en güçlü USB'dir. USB veri aktarım hızları Düşük Hız, Tam Hız, Yüksek Hız, SuperSpeed ??ve SuperSpeed ??+ şeklindedir.
- Veri saklama . Kablosuz dosya paylaşım teknolojileri norm haline gelmiş olabilir, ancak USB flash sürücüler hala her yerdedir çünkü güvenilir ve taşınabilir kalmaktadırlar. Bu cihazlar, filmleri, şarkıları ve diğer büyük dosyaları barındıracak şekilde tasarlanmış bir bellek kapasitesi ile depolar.
- Pil şarj oluyor . USB, telefonunuzu ve pilli herhangi bir taşınabilir cihazı bilgisayarınıza veya duvar prizine şarj etmenizi sağlar. Standartlaştırılmış USB konektörü, cihazınızı dizüstü bilgisayarınızda bulunan uyumlu bir bağlantı noktasına takabilmenizi sağlar.
Dahası, USB-C artık dizüstü bilgisayarları şarj edebilir (dizüstü bilgisayarınızın USB-C bağlantı noktası şarjı desteklemelidir) ve Power Delivery (PD) ile birleştiğinde daha hızlı şarj süreleri sağlayabilir.
Usb Versi?yonlari: Yayinlarin Ve Revi?zyonlarin Tari?hçesi?
Özet: Ajay Bhatt ve ekibi, geliştirilmesine 1994 yılında başlayan USB'yi icat etti. İlk sürüm olan USB 1.0, 1996'da piyasaya sürüldü, ancak 1998'de piyasaya sürülen USB 1.1 oldu ve kapsamlı kullanım kazandı. Gerisi, aşağıdaki gibi tarih.
Ön sürüm
- USB 0.7, USB'nin yayın öncesi bir sürümüydü, ancak bazıları bunu Kasım 1994 tarihli ilk USB sürümü olarak kabul etti. Bu bilgiler dışında USB 0.7 hakkında pek bir şey bilinmiyor.
- USB 0.8, USB 0.7 ile aynı yıl içinde ticari olarak mevcut olmamasına rağmen bilinen başka bir ön sürüm versiyonuydu.
- USB 0.9, Nisan 1995'te piyasaya sürülen bir ön sürümdü. Öncekiler gibi, sürüm ticari pazarlar için sunulmamıştı; ancak 12 Mbps veri aktarım hızına sahipti.
- USB 0.99, 1995 yılında bilinen ancak ticari olarak satışa sunulması için ayarlanmayan başka bir ön sürümdür.
- USB 1.0-RC, baş harflerinde belirtildiği gibi bir sürüm adayıydı. Kasım 1995'te piyasaya sürüldü.
USB 1.x
- USB 1.0, Ocak 1996'da piyasaya sürüldü ve saniyede 12 Megabitlik Tam Hız veri aktarımına sahipti. USB'nin ticari başlangıcını işaret etmesine rağmen, teknolojiyi yalnızca birkaç ürün taşıdı.
- USB 1.1, Ağustos 1998'de piyasaya sürüldü ve daha geniş bir ticari benimseme ve kamuoyunun kabulüne yol açtı. Veri aktarımı, Düşük Hızda saniyede 1,5 Megabit ile Tam Hızda saniyede 12 Megabit arasında değişiyordu.
Bu sürüm tarihseldir, çünkü eski bağlantı noktaları USB bağlantı noktaları ile değiştirilen veya eski haline getirilen eski bilgisayarların yaratılmasına yol açmıştır. Mükemmel bir örnek, aynı yıl piyasaya sürülen Apple'ın iMac G3'ü ; bilgisayarın disket sürücüsü yoktu ve bunun yerine USB 1.1 bağlantı noktaları vardı.
USB 2.0
- USB 2.0, Nisan 2000'de çok daha yüksek bant genişliğiyle piyasaya çıktı . Saniyede 480 Megabit maksimum aktarım hızına sahiptir, dolayısıyla Yüksek Hız adı verilir. USB 2.0'ın daha hızlı veri hızı (aslında USB'nin bağlanabilirliği ve hızı) USB flash sürücülerin oluşturulmasına yol açmış olabilir. Ayrıca, USB Implementers Forum (USB-IF), burada ana hatları verilen USB 2.0'da çok sayıda değişiklik yaptı .
USB 3.x
- USB 3.0, Kasım 2008'de piyasaya sürüldü ve Superspeed veya saniyede 5 Gigabit ile işleri daha da hızlandırdı. USB 3.0 fişleri ve bağlantı noktaları mavi renk kodludur (Pantone 300C) veya USB 2.0 konektörlerinden ayırmak için SS harflerini taşır. Sonuç olarak, USB-IF, USB 3.0 spesifikasyonunda aşağıdaki gibi değişiklikler getirdi.
- USB 3.1 , Temmuz 2013'te saniyede 10 Gigabitlik SuperSpeedPlus (SSP) aktarım hızıyla piyasaya sürüldü. Dokümantasyonuna göre, teknik özellik USB 3.0 için bir performans iyileştirmesidir ve iki varyantın yolunu açar:
- USB 3.1 Gen 1, saniyede 5 Gigabit aktarım hızına sahiptir ve USB 3.0 ile eş anlamlıdır . Bununla, USB 3.1 Gen 1, USB 3.0'ın yerini etkili bir şekilde değiştirdi.
- USB 3.1 Gen 2, saniyede 10 Gigabit aktarım hızına (SuperSpeedPlus olarak tanımlanır) sahiptir. Yukarıda olduğu gibi, USB 3.1, USB 3.1 Gen 2 olarak bilinmeye başlandı.
- USB 3.2, Eylül 2017'de piyasaya sürüldü ve USB-IF'ye göre önceki tüm 3.x özelliklerini benimsedi. İlgili spesifikasyon, çok şeritli çalışması sayesinde saniyede 20 Gigabit aktarım hızına sahiptir.
USB 3.2'nin eski 3.x özelliklerinin yerini almasıyla, isimlerle işler karışmaya mahkumdur. Buna göre, USB grubu aşağıdaki yönergeyi ortaya çıkardı :
Data Transfer Rate
Name for Marketing Purposes
USB 3.2 Gen 1 × 1
(a.k.a. USB 3.0 and USB 3.1 Gen 1)
5 Gigabits per second
SuperSpeed USB
USB 3.2 Gen 2 × 1
(a.k.a. USB 3.1 and USB 3.1 Gen 2)
10 Gigabits per second
SuperSpeed USB 10 Gbps
USB 3.2 Gen 2 × 2
(a.k.a. USB 3.2)
20 Gigabits per second
SuperSpeed USB 20 Gbps
- USB4 came in August 2019 to extend the performance of USB 3.2 from 20 Gbps to 40 Gbps. According to its documentation, USB4 will use the Type-C connector to deliver data and display and retain compatibility with USB and Thunderbolt protocols. Notably, the USB specification is based on Thunderbolt, but support for Thunderbolt in USB4 products is optional.
USB: DONANIMI TANIMA
Artık USB'nin arkasındaki teknolojileri bildiğiniz için, bağlantıları yapan fiziksel şeylere odaklanmanın zamanı geldi. Bu bölüm aşağıdakileri kapsar:
Konektörler • Bağlantı Noktaları • Kablolar
KONNEKTÖR TÜRLERİ
USB'yi türüne göre tanımlayabilirsiniz; bu, kablonun kendi ucunda bulunan kabloya ve fişe atıfta bulunur. Bu serbest asılı fişe erkek konektör adı verilir ve cihaza yerleştirilmiş dişi konektör adı verilen bir bağlantı noktasına veya yuvaya takılır. Veri aktarım hızı USB teknolojisinin sürümüne bağlı olan USB konektörlerini sınıflandırmak için şekiller, renkler ve boyutlar kullanılır.
Standart Konektörler
Standart konektörler, bilgisayarlarda, yazıcılarda ve diğer araçlarda kullanılan varsayılan boyuttur.
USB Type-A, farklı düz ve dikdörtgen şekli ile en yaygın kullanılan konektördür. Bilgisayarlar, tabletler, televizyon setleri, flash sürücüler ve klavyelerde A Tipi bir konektör bulunur. |
|
USB Type-B, yazıcıların ve tarayıcıların bilgisayara bağlanmak için kullandıkları kare şekilli konektördür. Type-B - USB Type-A kablosunda, Type-B konektörü yazıcıya ve Type-A konektörü bilgisayardaki USB bağlantı noktasına takılır. |
|
USB Tip-C, simetrik dikdörtgen şekle sahip biraz daha büyük bir mikro-B konektörüne benziyor. Bu ters çevrilebilir konektör, hızı 10 Gbps'ye kadar çıkan USB 3.1 ve 100 watt'a kadar güç sağlayan USB PD ile yakın bağlara sahiptir. Ancak, bir cihazda C Tipi konektörün varlığı, otomatik olarak PD işlevine sahip olduğu anlamına gelmez. |
Mini Konnektörler
USB 2.0 ile birlikte geliştirilen USB Mini-A, Mini-B ve Mini-AB konektörleri, daha eski kamera modellerinde, oyun denetleyicilerinde ve cep telefonlarında olsa da daha küçüklerde kullanılır. Bu mini USB çeşitleri, Hareket Halinde USB'yi destekler.
• Mini-A ve Mini-AB: Mart 2007 itibarıyla USB-IF, konektörlerin kullanımına izin vermedi. Duyuruya göre, Micro-AB yuvası Mini-AB yuvasının yerini aldı ve Micro-A fişi Mini-A fişinin yerini aldı. Mini-A yuvasının Micro-A eşdeğeri olmadığı için, ikincisinin fişi OTG çevre aygıtları için kullanılacaktı. | |
• USB Mini-B, mini varyantlar arasında en yaygın kullanılanıdır ve Aralık 2009'da bir ID pin direnç güncellemesi aldığı için öyle olmaya devam etmektedir. |
Mikro Konektörler
USB Micro-A ve B konektörleri, boyutları (daha ince cihazlara sığabilirler) ve mini-B varyantının iki katı olan 10.000 döngü dayanıklılığı nedeniyle mini USB'nin yerini almıştır .
• 2007'de standart telefon konektörü ve 2009'da evrensel şarj çözümünün temeli haline geldiler. Ayrıca mikro konektörler, Micro-A veya Micro-B fişini kabul eden OTG'yi destekler. | |
• Micro-A ve Micro-B, yeni mobil cihazlarda bulunur ve 480 Mbps'lik yüksek hızlı aktarımı destekler. | |
• USB Type-C'nin mikro konektörlerin yerini alması bekleniyor. Şimdilik sadece 2014'ten sonra üretilen cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlarda USB-C var. |
Hareket Halinde USB Konektörleri
Bu spesifikasyon yoluyla, bilgisayar olmayan bir cihaz başka bir cihaza ana bilgisayar olarak işlev görebilir. Örneğin, bir akıllı telefon bir USB flash sürücüden veri okuyabilir.
Tüm Android cihazlar OTG'yi desteklemez . Cihazınız işlevselliğe sahipse, mikro-USB veya USB-C için bir yuva bulacaksınız. Alternatif olarak, tam boyutlu USB bağlantı noktaları için bir adaptör kullanın.
USB OTG, yukarıda belirtildiği gibi Mini-AB'nin yerini alan bir Micro-AB yuvasına sahiptir. Bu bağlantı noktası bir Micro-A veya Micro-B fişi kabul eder.
USB 3.x Konektörleri
USB 3.0 ve sonrası SuperSpeed'i tanıttı ve bu gelişme standart ve mikro boyut konektörlerini getirdi.
- USB 3.0 Tip-A konektörü, tanıdık düz ve dikdörtgen şekle sahiptir, ancak standart USB konektörünün orijinal dört pimli tasarımına eklenen beş pime sahiptir. Bu tasarım, bu Tip A konektörlerini eski USB muadilleriyle fiziksel olarak uyumlu hale getirir.
- USB 3.0 Type-B connector is found in printers and bigger peripherals. The 3.0 Type-B plug can’t fit into a USB 2.0 port. However, a USB 3.0 Type-B port can pair with a USB 2.0 plug.
- USB 3.0 Micro-B connector also features five more pins to support the SuperSpeed data transfer. The shape of the USB 3.0 Micro-B plug makes it incompatible with older micro-B ports; however, a 3.0 Micro-B receptacle can accept a 2.0 Micro-B plug.
- USB 3.0 Internal Connector refers to Intel’s 20-pin connector cable that connects two individual USB 3.0 Type-A ports on the front panel of the enclosure to the motherboard, as shown in this tutorial.
- USB 3.1 Internal Connector is the cousin of the abovementioned connector with its 20-pin internal socket, only that the USB 3.1 internal connector can accommodate a Type-C port or a standard Type-A port. A 40-pin variant, whose marked difference with the abovementioned is the pin count, also exists.
Konnektör Fi?şlerini? Tanimlayabi?li?r Mi?si?ni?z?
Pim çıkışı veya pim bağlantısı, temel spesifikasyonun hızını ve performansını desteklemek için konektörlerin ayrılmaz bir parçasıdır.
- USB 1.0 ve 2.0 Tip-A ve Tip-B konektörlerinde dört pin, güç için iki pin ve diferansiyel veri sinyalleri için iki pin bulunur.
- USB 3.0 Type-A ve Type-B konektörlerinde SuperSpeed alıcıları ve vericileri olan ve sekiz pime yuvarlayan dört tane daha kablo veya pim bulunur.
- USB Type-C konektörleri, 24 pimli standart USB 3.0 konektörlerinin üç katına sahiptir.
- USB 2.0 mini ve mikro konektörler , bağlı olmayan ID adı verilen ekstra bir pime sahip beş pime sahiptir . Bununla birlikte, mikro-USB konektörleri, OTG amacıyla kablo uçlarını ayırt etmek için kimliği kullanır.
- USB 3.0 Micro-B konektöründe, yan tarafta bulunan beş ekstra pim ile on pim bulunur.
USB konektörlerinin görsel bir temsili:
USB BAĞLANTI NOKTALARI TÜRLERİ
Bağlantı noktaları ve fişler bir arada. Konektörler, eşleştirmeyi sağlamak için kabloda veya karta monte edilmiş (USB bellek çubuklarında olduğu gibi) ve diğer ana cihazda bulunan ile birlikte çalışır.
Şekle Göre
USB Type-C'nin yanı sıra, Micro-B gibi bazı konektörler tersine çevrilebilir. Aksi takdirde, çoğu konektör , kullanıcıyı fişi bağlantı noktasına hangi yöne takacağını yönlendirmek için etiketler veya semboller içerir .
Renge Göre
USB konektörlerini ayırt etmenin bir başka yolu da renklerdir. Bu renk kodlama şeması dayatılmamakta ancak tavsiye edilmektedir.
- USB 1.0 ve 2.0 bağlantı noktaları ve fişleri beyaz veya siyah olabilir.
- USB 3.0 bağlantı noktaları ve fişler mavidir.
- USB 3.1 bağlantı noktaları ve fişler turkuaz mavidir.
- USB uyku ve şarj bağlantı noktaları genellikle sarı, turuncu veya kırmızıdır. Bu bağlantı noktaları, bilgisayar kapalıyken bile telefonları veya elektronik cihazları şarj edebilir.
- Mikro USB-A yuvaları beyazdır.
- Mikro USB-B yuvaları siyahtır.
USB KABLO TİPLERİ
USB kabloları için adlandırma kuralları aşağıdaki gibidir:
- Tek tip, adı Tip-A olmayan bağlayıcıyı alan bir kablo anlamına gelir. Bunun nedeni, Tip-A'nın ana cihazlarda en yaygın kullanılan priz olmasıdır ve bu nedenle kablonun diğer ucunda olduğu varsayılır.
Yani Type-A ve Type-C konektörleri olan bir kabloya Type-C kablosu denir. Android telefonunuzda bir mikro USB kablosu vb. Bulunur. Kablonun her iki Tip-A konektörüne de (erkekten erkeğe) sahip olması durumunda, buna Tip-A kablo denir. - Bir türden diğerine, kabloda bulunan konektör türlerini dikkate alır. USB Type-A - USB Type-C kablosunda, Type-A birinci tiptir ve Type-C (veya cihaza giren konektör) ikinci tiptir. İki konektör aynı USB tipine aitse, örneğin USB Type-C - USB Type-C kablosu olarak adlandırılacaktır. Diğer örnekler şunlardır:
USB A - USB B
USB A'dan Mini-B'ye
USB A'dan Mikro-B'ye
USB 2.0 Tip-A Erkek - Tip-A Dişi gibi USB uzatma kablolarını da kullanabilirsiniz. İlginç bir şekilde, kablo uzunlukları eski USB standartları için önemlidir. USB 1.1 altında, Tam Hızla çalışan aygıtlar en fazla beş metre uzunluğunda bir kabloya sahip olabilir; Düşük Hızdaki cihazlar, üç metre. USB 2.0 ortaya çıktığında, Yüksek Hız ile çalışan cihazlar için kablolar beş metreye kadar uzayabiliyordu.
Maksimum kablo uzunluğu, temel gereksinimi kablonun elektriksel spesifikasyonları karşılaması olan USB 3.0 için önemli değildir. Sonuçta, SuperSpeed bilgi iletmek için farklı kablo çiftleri gerektirir ve bir USB 3.0 kablosu USB 2.0'dan daha fazla kablo içerir. Yine de uzmanlar, 26 AWG kullanan USB 3.0 kablolarının maksimum üç metre uzunluğa sahip olabileceğini belirtiyor .
Usb Çözüm Çeşİtleri?
USB terimini duyduğunuzda aklınıza bilgisayara takılı veya takılı aygıtlar gelir. Bu tür ataşmanlar işlevler ve hub olarak sınıflandırılır ve toplu olarak aygıtlar olarak bilinir.
- USB işlevleri, USB çevre aygıtlarına atıfta bulunur. Bunlar yazıcılar, fareler, klavyeler, kameralar, bellek çubukları, MP3 oynatıcılar ve tek bir ana denetleyicinin destekleyebileceği 127 cihazdan herhangi biri .
- USB hubs convert a single attachment point (known familiarly as port) into multiple attachment points to accommodate more peripherals. A USB hub is a crucial piece in a standard USB configuration, especially for laptops, whose design limits the number and kind of sockets for peripherals.
This USB-C adapter, for example, has three USB 3.0 ports, an HDMI port (thus USB-C to HDMI), a Gigabit Ethernet port, memory card readers, and a USB-C PD input. Moreover, hubs can be passive or active. They are called bus-powered when they derive power from the host computer; they’re self-powered when they have an external power supply. - USB docks or docking stations are used interchangeably with USB hubs as both gadgets tend to look and function similarly. Docking stations can create a workstation by connecting your external monitor, laptop, and multiple accessories that you need for work. An example is this 5K docking station, which boasts of classic USB-A and emerging USB connections, making it ideal for laptops and desktop computers.
- USB chargers deserve a mention amid the exploding popularity of smartphones, tablets, and portable gadgets that you can charge via USB. These power adapters supply five volts of power to the devices.
A USB charger has a cable with a Type-A connector that is inserted into the charger’s body and another connector, such as Type-C, that is plugged into the device. Airports, malls, and other public spaces typically have USB sockets for charging.
Usb Veri? Aktarimi Ve Paketleri?
Her USB kurulumunda, ana bilgisayar denetleyicisi aracılığıyla birden çok USB cihazına veya istemciye bağlanan yalnızca bir ana bilgisayar bulunur. Ayrıca, ana bilgisayar ve USB aygıtları (ana bilgisayardan aygıta ve tersi) arasındaki veri aktarımlarını yöneten ana bilgisayar denetleyicisidir.
Bir cihazı bir USB sistemine bağladığınızda, bağlandığı anda benzersiz olan bir adres atanır. USB aygıtının uç noktaları veya veri arabellekleri vardır ve her uç nokta, USB aygıtı ile USB ana bilgisayarı arasında veri aktarımının gerçekleştiği bir boru hattına sahiptir.
Artık USB verileri, daha sonra bir mesajı tamamlamak için çerçeveler halinde gruplanan veya gruplanan paketler halinde iletilir. Baytlara ve bitlere bölündüğü veri aktarımında, en önemsiz bit her zaman önce çıkar.
Dört ana paket türü vardır:
- Belirteç paketi , paket tanımlayıcı bayt (PID) içerir ve adresi ve bitiş noktasını belirtir. Yalnızca ana bilgisayar, USB aygıtına ana bilgisayarın bilgi okumak veya göndermek isteyip istemediğini bildiren belirteçler gönderebilir.
- Veri paketi , verilere bağlı olarak uzunluğa sahip gerçek amaçlanan mesajı içerir .
- El sıkışma paketi , ACK, NAK, NYET ve STALL olarak bir veri aktarımının durumunu tutar. Esasen transferin başarılı olup olmadığını gösterir.
- Çerçeve başlangıcı (SOF) paketi , her milisaniyede bir gönderilen yeni bir çerçevenin başlangıcını gösterir . Daha önce belirtildiği gibi çerçeveler, eksiksiz bir USB mesajıyla sonuçlanacaktır.
Usb Toplu Depolama
USB sürücüler, büyük miktarda veriyi çıkarılabilir, taşınabilir ve dayanıklı (bazen estetik açıdan çekici) çözümlerde depolamayı önerir. Online olarak dosyalara erişme, kaydetme ve gönderme yollarınız mutlaka vardır, ancak neredeyse her tür elektronik dosyayı yedeklemek için her zaman USB flash sürücüleriniz vardır.
- USB yığın depolama aygıtı sınıfı, USB bellek çubuğunuzu PC'nize taktığınızda içeriğini görüntülemenizi sağlayan yazılım veya iletişim protokolleri grubunu ifade eder. USB arabirimi olan bir aygıta bir ana bilgisayar veya bilgisayar tarafından erişilebilir ve bu aygıta harici bir sabit sürücü olarak davranılır.
- Bu spesifikasyonu benimseyen cihazların önde gelen örnekleri arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, USB flash sürücüler, harici sabit sürücüler, harici CD / DVD optik sürücüler, harici katı hal sürücüler (SSD'ler), dijital kameralar, taşınabilir ses oynatıcılar ve cep telefonları bulunur. .
Thunderbolt 3 Ve Usb-c İle İlgi?li? Yaygin Kanitlar
Thunderbolt, hızlı veri iletimi ve şarj gücü sunan ticari markalı bir teknolojidir. İlk iki sürümde Mini DisplayPort arabirimi bulunurken üçüncü sürümde bir USB konektörü bulunur.
USB-C ve Thunderbolt 3 Değiştirilebilir ve Benzer Şekilde Çalışır
Thunderbolt 3 bir USB-C bağlantı noktasıdır ancak daha hızlı, daha çok yönlü ve daha güçlüdür. İşte ikisinin özelliklerinin hızlı bir karşılaştırması:
* 40 Gbps'lik veri bağlantı hızı , kablo 1,6 fit veya daha kısa olduğu sürece çalışır .
SSS'lere göre Thunderbolt 3 bağlantı noktaları USB aygıtları ve kablolarıyla uyumludur. Thunderbolt 3 kabloları, USB-C kabloları olarak çalışabilir; kaliteli USB-C kabloları Thunderbolt 3 kabloları olarak çalışabilir.
USB-C aygıtları bir Thunderbolt 3 bağlantı noktasına takılıp yine de çalışabilirken, bir Thunderbolt 3 aygıtını USB-C bağlantı noktasına bağladığınızda aynı şey söylenemez. Aygıtın Thunderbolt yonga seti bir USB-C bağlantı noktasında çalışmaz.
Thunderbolt, Apple'a Özeldir
Intel, dizüstü bilgisayarlarında ve MacBook Pro ve MacBook Air gibi masaüstü bilgisayarlarında bu tür bağlantı noktalarını taşıyan Apple ile Thunderbolt'u gerçekten geliştirdi. Ancak Intel, protokolü daha fazla ürünün dahil etmesini istiyor.
Bu amaçla, bilgisayar çipi üreticisi 2017'de Thunderbolt 3 spesifikasyonunu bilgisayar üreticilerine telif ücreti olmaksızın sunduğunu duyurdu . Mimarisi Thunderbolt protokolüne dayanan USB4, iki yıl sonra piyasaya sürüldü.
USB İÇİN SONRAKİ NELER?
USB4: Yakınınızdaki Cihazlara Geliyor
Bugüne kadarki en hızlı veri aktarım hızını ve diğer yetenekleri sunan USB4, büyük bir beklenti konusu. Bununla birlikte, tüketiciler büyük olasılıkla ilk USB4 cihaz grubunu 2020'nin sonlarında veya 2021'in başlarında görecekler çünkü cihazların yayından sonra bir spesifikasyonu benimsemesi 18 ay sürebilir .
USB-C: Bağlantı Noktasının Bugünü ve Geleceği
Wired, Microsoft Surface, Kindle ve PlayStation'dan en son (yazım sırasında) ile USB-C'nin artan popülaritesini bildirdi. En son iPhone'lar hala geride kalıyor, ancak iPhone 11 Pro'larda USB-C-Yıldırım kablosu var, böylece telefonu MacBook Pro'nun USB-C bağlantı noktasına şarj edebilirsiniz.
Olduğu gibi, USB-C, Samsung'un Galaxy Note10'daki standart konektörü kucaklamasıyla kulaklık jakını öldürdü. Şirket, 2019'un ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 23 küresel pazara sahip en büyük akıllı telefon üreticisi konumunda .
GÜNLÜK HAYATTA USB TERMİNOLOJİSİ
ANAHTAR YOLLAR
- USB kabloları, bağlantı noktaları ve konektörler (donanım), hızı ve performansı belirleyen çeşitli USB sürümlerine, nesillerine ve özelliklerine (yazılım) sahiptir.
- USB türleri, Type-A ve Type-B gibi harflerle gösterilirken, USB sürümlerinde USB 3.2 veya USB4 gibi numaralar bulunur.
- Bir USB cihazı fiziksel olarak bir USB bağlantı noktasına sığabilir, ancak performansı bir nesil veya standart uyumsuzluk nedeniyle engellenebilir. Örneğin, USB 2.0 aygıtınız bir USB 3.0 bağlantı noktasıyla çalışabilir, ancak hız USB 2.0'ları alır. Benzer şekilde, bir 3.0 aygıtı bir USB 2.0 bağlantı noktasıyla çalışabilir ve hız, bağlantı noktasının hızıdır. USB aygıtları genellikle destekledikleri ve ürün etiketlerinde gerekli kılan en yüksek standardı belirtir.
- Hızdan bahsetmişken, USB 1.0, 2.0, 3.0 ve 4'ün her biri maksimum veri aktarım hızlarına sahiptir. Bunlar en iyi ihtimalle teorik sayılardır ve gerçek hız hala değişiklik gösterir. Yavaş veri aktarımı yaşıyorsanız, yukarıda belirtildiği gibi USB bağlantı noktası (aktarım hızı) ve ilgili cihazların okuma / yazma hızı ile ilgili olabilir.
USB, bağlayıcıların kralı veya her şeyi değiştiren bağlantı noktası olarak selamlandı. Ancak günün sonunda, telefonunuzu şarj ederken, dosyalarınızı kaydederken veya dizüstü bilgisayarınızdan çevre birimlerinize erişirken hayatınızı kolaylaştıran o kablo veya bağlantı noktasıdır.
Juiced Systems'da en güncel ve güçlü USB hub'larını ve yerleştirme istasyonlarını bulacağınızdan emin olabilirsiniz. İster bir USB-C dizüstü bilgisayarınız, ister USB 3.0 standardında bağlantı noktaları olan bir dizüstü bilgisayarınız olsun, daha üretken bir yaşam tarzı için gelin ve çok bağlantı noktalı adaptör koleksiyonunu inceleyin.
Kaynak