DLP, LCD ve LED Projeksiyonların Özellikleri Nedir?

Bir projeksiyon cihazında her şeyden önce iki temel unsur vardır.Bunlar aydınlatma ve görüntüleme.Bu iki unsur cihazı seçiminde oldukça önemlidir.Led özelliğe sahip bir projeksiyon cihazı için yaklaşık olarak 30.000 saat lamba ömrü bulunmaktadır bu nedenle led projeksiyon cihazlarının kullanımı led lere göre avantajlı görünebilir.Led te aynı zamanda daha küçük yapıda projektörler kullanılır ve ısınma gibi bir sorunu olmadığından ekstra bir fan kullanılmaz.

 

DLP, LCD ve LED Projeksiyonların Özellikleri Nedir?

1- LCD Projeksiyon

LCD projeksiyon cihazlarının yapısında, RGB (Red-Green-Blue) dediğimiz Kırmızı-Yeşi-Mavi renkler için üç tane camdan meydana gelmiş LCD Panel bulunmaktadır. Bu üç adet panelden geçen ışık dikroik prizma bir lens sayesinde duvara yansıtılır.

Buradaki dikroik (iki renkli) ayna sistemi lambanın ışığını kırmızı, yeşil ve mavi kısımlara ayırmak için kullanılan bir prizmadır. Bu prizma dikdörtgen bir cisim meydana getirir.

DLP, LCD ve LED Projeksiyonların Özellikleri Nedir?

2- DLP Projeksiyon

DLP (Digital Light Processing) projeksiyon cihazları optik yarı iletken diye tabir edilen DMD (Digital Micromirror Device) sistemini kullanır. DMD yapısında bulunan çipler meydana gelen görüntüdeki her bir piksele karşılık görüntü oluşturmak için ışığı yansıtabilen binlerce küçük alüminyum ayna parçacıklarından meydana gelmiştir. Aynalar hareketlidir ve aynı zamanda ayna sayısı çözünürlüğü belirleyen faktördür.

DLP, LCD ve LED Projeksiyonların Özellikleri Nedir?

3- LED Projeksiyon

Bu tipteki projeksiyon cihazlarının en önemli özelliği uzun lamba ömürleridir. Bilindiği üzere her projeksiyon cihazının bir lamba ömrü vardır. LED özellikteki bir projeksiyon cihazı için yaklaşık olarak 30.000 saat lamba ömrü vardır. LCD ve LED özellikteki projeksiyon cihazları karşılaştırıldığında LED Projeksiyon cihazlarının kullanımı oldukça avantajlıdır. LED’te aynı zamanda dada küçük yapıda projektörler kullanılmaktadır. Ayrıca ısınma gibi bir problemi olmadığından ekstra bir fan kullanılmaz bu nedenle boyut olarak oldukça küçük yapıdadırlar. Ancak LED Projeksiyonlarının ansilümen dediğimiz özelliği LCD’lere göre daha düşük düzeydedir.

DLP, LCD ve LED Projeksiyonların Özellikleri Nedir?

Bir projeksiyon cihazında her şeyden önce iki temel unsur vardır. Bunlar aydınlatma ve görüntüleme. Bu iki unsur cihazı seçiminde oldukça önemlidir. LED özelliğe sahip bir projeksiyon cihazı için yaklaşık olarak 30.000 saat lamba ömrü bulunmaktadır Bu nedenle LED Projeksiyon cihazlarının kullanımı LCD’lere göre avantajlı görünebilir. LED’te aynı zamanda daha küçük yapıda projektörler kullanılır ve ısınma gibi bir sorunu olmadığından ekstra bir fan kullanılmaz. Bu nedenle boyut olarak oldukça küçük yapıdadırlar. Ancak şu unutlmamalıdır ki LED Projeksiyonlarının ansilümen dediğimiz özelliği LCD’lere göre daha düşük düzeydedir. Ansilümen dış ortamdaki aydınlığa karşı ışığının ne kadar güçlü olduğunu belirleyen bir değerdir. Mesela projeksiyonu kullanacağınız alanda ışık yoğunluğu (güneş, normal ışık v.s) fazla olduğunda ANSI Lümen değeri yüksek olan projeksiyon daha net gösterir. Mesela güneşli bir alanda düşük düzeyde bir ANSİ Lümen değeri olan projektör kullanamazsınız. Görüntü silik veya sisli gibi az olur. LCD ve DLP projeksiyonları karşılaştırdığımızda DLP’lerde pikseller arasındaki mesafe daha yakın olduğundan daha net görüntü elde edilir. Ayrıca kontrast özelliği LCD’ye göre daha gelişmiştir. Kullanımı kolay, hafif, küçük ve protatiftir. Ancak renk doygunluğu LCD’ye göre daha düşüktür. Bu nedenle LCD’lerde renk geçişleri daha keskindir. LCD’nin dezavantajı ölü pikseller ile pikseller arası boşluklar biraz daha büyüktür.

Şöyle Bir Tablo Oluşturabiliriz.

DLP >>> Teknoloji Türü: Yansıtıcı Işık Kaynağı: LED veya Standat Lamba Yıl: 1987  

LCD >>> Teknoloji Türü: Geçirgen Işık Kaynağı: Standart Lamba Yıl: 1968   

LED >>> Teknoloji Türü: Geçirgen veya Yansıtıcı Işık Kaynağı: LED Yıl: 1968

Sonuç:

DLP, LCD ve LED Projeksiyonlar farklı teknolojilere sahip cihazlar olsa da temelde aynı görevi yapmak için tasarlanmışlardır. Ancak birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları vardır. Çok detaya indiğinizde sizi almaktan bile vazgeçirebilir. DLP Teknolojisi oldukça yeni olan bir teknoloji olup en sık kullanılan ve tercih edilen projeksiyon cihazı çeşididir. Diğer projeksiyonlara göre hafif, daha az arızalanan ve dayanıklı ürünlerdir. Görüntü nettir, çözünürlüğü yüksek ve gerçek renk tonları kullanılır. Bakım sorunu yok. Bu nedenle uzun vadeli kullanım için daha çok tercih edilir. LCD DLP’ye göre eski bir teknololoji olup bozulma eğilimi daha fazladır. DLP Kontrast özelliği LCD’ye göre daha üst seviyededir. Ancak DLP’ler fiyat olarak daha pahalı ürünlerdir. Bozulduğunda ise masrafı daha fazladır. Kompakt yapısı nedeniyle tamiri her servis tarafından yapılmayabilir. Gökkuşağı etkisi ve kaçak ışık sorunları zamanla ortaya çıkabilir. Keskin görüntü olarak LCD’ler DLP’ye göre daha öndedir. Her ne kadar kalite anlamından DLP’ler iyiyse keskinlik anlamında LCD’ler daha öndedir. LED Projeksiyon cihazlarının kullanımı pek yaygın değil. Bunun nedeni sanırsam ANSI Lümen düşüklüğünden geliyor. Ancak yinede tercih edilebilecek bir çeşittir. Bana sorarsanız size DLP almanızı tavsiye ediyorum. Tabi sonuç olarak burada ki asıl parametre vereceğiniz “ÜCRET” olduğunu söyleyebilirim.

Zeynep Algül tarafından üretilmiştir.

Kaynak

 

 

 

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...