Tarayıcı (Scanner) nedir? Tarayıcı Özellikleri Nelerdir?

Bilgi işlemde tarayıcı, bir resmi, yazılı dokümanı, el yazısını veya bir objeyi analiz ederek sayısal ortama aktaran araç.Günümüzde tarayıcılar genellikle ccd veya cıs algılayıcı kullanmaktadır.Eski davul tarayıcılarda fotoçoğaltıcı tüpler de kullanılmıştır.

Tarayıcı (scanner) Nedir? 

Kitap, dergi, gazete, fotoğraf gibi çeşitli basılı dokümanlarda bulunan renkli veya siyah beyaz yazıları, resimleri bilgisayar ortamına aktarmak için tarayıcılar kullanılmaktadır. Tarayıcılar, dokümanın ince bir satır hâlinde ışıklandırılıp yansıyan ışığın algılanması prensibi ile çalışır. Algılanan ışık seviyeleri sensör tarafından gerilime dönüştürülerek ADC üzerinden sayısala çevrilip bilgisayara aktarılır. Burada sensörün boyutları ve ADC’nin çözünürlüğü taranan materyalin kalitesi açısından önemlidir. Işık kaynağı doğrusal ve tek boyutlu bir yapıya sahiptir. Tarayıcı içerisinde CCD optik algılayıcı, yansıyan ışığı CCD üzerine toplayan lens, yansıyan ışığı CCD üzerine taşıyan aynalar ve tüm bu sistemi yatay düzlemde ileri geri hareket ettiren step (adım) motor barındırır.

Tarayıcı (Scanner) nedir? Tarayıcı Özellikleri Nelerdir?

Tarayıcı Çeşitleri Neledir?

Tarayıcılar değişik türlerde karşımıza çıkabilmektedir. Çok fonksiyonlu yazıcılarda tümleşik olarak bulunan tarayıcılar, sadece tarayıcı özelliği olan ve genellikle A4 boyutundaki kâğıtları tararken kullanılan tarayıcılar (flatbed) ve küçük boyutlardaki belgelerde tarama işlemini gerçekleştirebileceğiniz el tarayıcıları mevcuttur.

Tarayıcıların hangi bağlantı noktası üzerinden bilgisayara bağlandığı, verilerin tarandıktan sonra bilgisayara gönderilmesi aşamasında önemlidir. Bağlantı noktasının bant genişliği ne kadar yüksekse aktarım o kadar hızlı gerçekleşir. Günümüzde paralel port, SCSI, USB ve firewire arayüzüne sahip tarayıcılar bulunmaktadır.

Tarayıcılarla İlgili Temel Kavramlar

Çözünürlük: Birimi dpi (dot per inch=inç başına nokta sayısı) ile belirlenir. Bu değer ışık algılayıcı CCD sensör üzerindeki algılayıcı nokta sayısını belirler. Tarayıcılarda, çözünürlük arttıkça taranan resim büyür. Çözünürlük arttıkça adım motor daha küçük adımlarla dönerek resmin daha ayrıntılı taranması sağlanır. Çözünürlük arttıkça resme ait bilgi de artar. Fotoğraf kalitesinde bir resim için en az 300 dpi, baskı kalitesi için ise 72 dpi değerleri yeterli olmaktadır. Ama günümüzde bu değerlerden çok daha büyük (1200 dpi, 2400 dpi, 4800, 9600 dpi…) çözünürlüğe sahip tarayıcılar bulunmaktadır. Tarayıcılarda yatay ve düşey çözünürlük beraber kullanılarak çözünürlük belirtilir. 1200×2400 dpi, 4800×6400 dpi gibi. Tarayıcılarda iki tip çözünürlük vardır. Bunlardan biri, donanım; diğeri, yazılım çözünürlüğüdür. Burada önemli olan donanım çözünürlüğüdür. Çözünürlüğün yazılımla artması; donanımın elde ettiği piksellerin arasına yazılımla piksel eklenmesi (interpolasyon) ile gerçekleştirilir. Tarayıcı seçerken çözünürlüğün donanımın desteklediği çözünürlük olarak dikkate alınması gerekir. Çok küçük nesneler, yüksek çözünürlükte taranırsa elde edilen resimlerde gözle görülür bozulmalar gözlemlenmiştir.

Renk Derinliği (Bit Derinliği): CCD sensör, algıladığı ışık seviyesini gerilime dönüştürmektedir. Tabiatta renkler, beyaz ve siyah arasında dağılım göstermektedir. Renk derinliği, algılanan ışık seviyesinin beyaz ve siyah arasında kaç farklı renkten biri olacağını belirler. Renk derinliği ne kadar fazla ise taranan resim o kadar gerçekçi olacaktır. Aslında bu değer, tarayıcı içerisindeki ADC (analog dijital çevirici)’nin çözünürlüğüdür. Örneğin bir tarayıcının renk derinliği 2 bit olsun. 22=4 yapar. Yani algılanan ışık seviyesi siyah ile beyaz dâhil 4 farklı renkten birisinin değerini alacaktır. Siyah ve beyaz tarama yapan bir tarayıcının renk derinliği 1 bittir. Taranan resimdeki tüm farklı renkler 21=2 farklı renkle oluşturulur. Bu renkler de siyah ve beyazdır. Günümüzde 24, 32, 48, 64 ve 96 bitlik renk derinliğine sahip tarayıcılar bulunmaktadır. 24 bit değeri bile aslında yüksek bir değerdir. Renk derinliği daha çok renkli fotoğrafların taranmasında önem arz etmektedir. Siyah beyaz doküman veya renk ayrım hassasiyeti o kadar önemli olmayan durumlarda renk derinliği düşük olan tarayıcı tercih edilebilir. Yüksek çözünürlükte taranmış bir resmi aynı kalitede görüntülemek için kullanılan ekranın da en az o kadar çözünürlüğe sahip olması gerekir. Günümüzde henüz 96 bit çözünürlüğe sahip ekranlar bulunmamaktadır.

Tarayıcı (Scanner) nedir? Tarayıcı Özellikleri Nelerdir?

Tarayıcının Parçaları (Bileşenleri)

Lamba: Ne kadar parlak ışık olursa, o kadar iyi sonuç verir.

Odak ve Lens: Farklı lens türleri bulunuyor ve bunlar camın üstüne konulan cisme odaklanmaktadır. Daha çok ucuz tarayıcılarda kullanılır.

Sensör: CCD ve CIS olmak üzere toplam 2 farklı sensör türü var.

CCD Sensörlü Tarayıcılar

Flatbed tarayıcılar genelde taranacak malzemeyi üzerine koyabileceğimiz bir camın altında hareket eden algılayıcı ve aydınlatıcı bir mekanizmadan oluşur. Işık kaynağı genelde LED, Xenon veya Soğuk Katot Flüoresan tarafından taranacak malzemeyi aydınlatmak için kullanılır. CCD sensörler ışık kaynağı ile birlikte cam boyunca hareket eder ve CCD sensörler kırmızı, yeşil ve mavi filtreler sayesinde malzemenin görüntüsünü algılayarak dijital olarak birleştirir ve resim haline dönüştürür.

CIS Sensörlü Tarayıcılar

CIS sensörlü tarayıcılar kırmızı, yeşil ve mavi ışık yayan 3 ayrı ledin yaydığı ışığın taranacak malzeme boyunca hareket etmesi ve malzemeden yansıyan renklerin ise fotodiyodlar tarafından algılanarak birleştirilip resim haline dönüştürülür. Transparan malzemeler bu yolla taranamayacakları için tarayıcılarla beraber ya da opsiyonel olarak temin edilecek aksesuarlar kullanılmalıdır.

Tarayıcı Özellikleri Nelerdir?

  • Çözünürlük: Optik ve interpolated olarak iki tür çözünürlük vardır
  • Bit Derinliği: Bir görüntü de bulunan her bir piswel karşılığı olarak tarayıcı bir bit sayısı tutar
  • Optik Yoğunluk: 
  • Hız:
  • Yazılım: İşletim sisteminin dos olduğu tarihlerde tarayıcı kendi özel uyguluması ile gelirdi. Yapılması gereken resmi taratıp diske kaydedip ve kullanacağın uygulamayı çalıştırmaktı. Daha sonra Twain ile bu sistem değişerek standart program bağlandırıcısı bu sistem oldu 

 

Kaynakça

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...